Boing: Tražnja za avionima će biti veća za tri odsto

Američki proizvođač aviona Boing povisio je prognozu tražnje za putničkim avionima u narednih 20 godina za tri odsto, usljed snažnog rasta avio-saobraćaja, iako bi globalni geopolitički i ekonomski rizici mogli da poremete takve izglede.

Najveći svjetski proizvođač aviona je, na Sajmu avijacije u Parizu, saopštio da predviđa da će u naredne dvije decenije isporuka novih aviona dostići 44.040 jedinica, u odnosu na 43.000 koliko je projektovao prije godinu dana, prenosi agencija Rojters.

Vrijednost tih isporuka bi, po kataloškim cijenama, iznosila 6.800 milijardi dolara u naredne dvije decenije, umjesto prošlogodišnjih predviđanja od 6.300 milijardi dolara.

Riječ je o troprocentnom povećanju projekcije za uskotrupne avione, poput onih iz porodice Erbas A320 i Boing 737 MAX, koji je i dalje prizemljen nakon dvije fatalne nesreće.

Podsticaj tržištu uskotrupnih aviona, vrijednom 3.800 milijardi dolara, u velikoj mjeri pruža snažna tražnja na azijsko-pacifičkom turističkom tržistu, objavio je Boing.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top