Bogati Arapi kupuju zemljište širom BiH | Ekonomist

Bogati Arapi kupuju zemljište širom BiH

Arapi sa Bliskog istoka počeli su kupovinu zemljišta u Rostovo u opštini Bugojno, nakon što su pokupovali veliki broj parcela za gradnju u Kantonu Sarajevo, te na okolnim dijelovima Lepenice.

Na Rostovu su se pojavili predstavnici iz pojedinih arapskih zemalja koji su već kupili i rezervisali parcele za izgradnju određenih objekata ili sportskih terena, prenosi Večernji list.

Salih Herceg iz Novog Travnika, koji nadzire radove na izgradnji hotela na Rostovu, kaže da su Arapi zakupili ogromne parcele, na kojima žele da prave hotele i sportske terene.

“Raspolažemo informacijama da žele da kupe još zemlje. Očekuje se da uskoro počne izgradnja infrastrukture, a vjerujemo da će na proljeće biti završeno dosta objekata”, rekao je on.

Rostovo je od Bugojna udaljeno 12 kilometara i ima odlične potencijale za razvoj turizma, ali nisu samo ove lokacije Arapima atraktivne za kupovinu zemljišta.

Oni su zainteresovani za kupovinu zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su kupili zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku, u zaoseoku Buci.

Zanimljivo je da oni kupuju zemlju za firme koje otvaraju u Federaciji BiH, navodi isti izvor.

Prema ranijim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH su registrovane 232 kompanije državljana Kuvajta.

Izvor:Poslovno jutro

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top