Bogati Amerikanci sve bogatiji | Ekonomist

Bogati Amerikanci sve bogatiji

Iako su Amerikanci prošle godine zarađivali manje nego godinu dana ranije, primanja najbogatijih porasla su za 0,9 odsto, javlja agencija Bloomberg.

Prije oporezivanja, prosječna lična primanja većine Amerikanaca su u godini zaključno sa julom 2014. pala, drugu godinu zaredom, i to za 0,9 odsto na 64.432 dolara godišnje, dok su njihovi troškovi porasli u prosjeku za 1,0 odsto, prema izvještaju američkog Ministarstva za rad.

Samo su primanja 20 odsto najbogatijih Amerikanaca u istom periodu porasla 0,9 odsto na prosječnih 166.048 dolara.

Pojedinci sa najmanjim zaradama su, takođe, znatno povećali potrošnju, pa su njihovi rashodi uvećani za 2,9 odsto na prosječnih 22.981 dolara, od čega je najveći dio otišao na plaćanje troškova stanovanja.

Ovakvi podaci su najnoviji signal produbljenja jaza između bogatih i siromašnih Amerikanaca, što je pitanje koje izaziva sve veću zabrinutost u uslovima kada američka privreda nastoji da se oporavi od Velike recesije koja je počela 2007. godine.

Predsjednica američke centralne banke (Fed), Janet Yellen, u više navrata je pominjala ovo pitanje, pa je tako na jučerašnjoj konferenciji Feda izjavila da “oko 80 odsto Amerikanaca smatra da nejednakost u primanjima građana predstavlja veliki problem”.

 

Izvor: Novosti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top