Bogate arapske zemlje ne pokazuju empatiju prema Sirijcima | Ekonomist

Bogate arapske zemlje ne pokazuju empatiju prema Sirijcima

Dok svi prate dešavanja u Evropi, prema kojoj je većina izbjeglica krenula, istovremeno bogate arapske zemlje ne pokazuju empatiju prema patnjama Sirijaca.

Tako najbogatije zemlje – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Kuvajt – nisu primile nijednu izbjeglicu.

Ni jedna od ovih država nije potpisala Konvenciju o izbeglicama iz 1951. Najviše sirijskih izbeglica, skoro dva miliona, nalazi se u Turskoj, u izbegličkim kampovima. Neke arapske zemlje prebukirane su izbjeglicama iz prethodnih ratova u susjednim državama. Liban, na primjer, zbrinjava milion i 200 hiljada, a Jordan više od 628.000 izbjeglica.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razmatrali su mogućnost uspostavljanja izbjegličkih centara van Evrope, kao jedan od načina za rješavanje krize. Predsjednik Evropskog parlamenta Donald Tusk pozvao je na uspostavljanje prihvatnih centara u blizini ratnih zona “van Evrope, gdje već postoje izbjeglički logori”.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku Unije Federika Mogerini kaže da bi organizovanje takvih centara zahtijevalo “enormna sredstva”.

Mnogi arapski državnici našli su se na meti kritika zbog svog lagodnog života i nedostatka empatije, poseban gnijev izazvala je vijest da saudijski kralj troši čitavo bogastvo na smještaj u Vašingtonu gdje boravi svega tri dana.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top