BMW odlaže masovnu proizvodnju električnih automobila | Ekonomist

BMW odlaže masovnu proizvodnju električnih automobila

Iz njemačkog BMW-a objavili su kako njihova trenutna tehnologija proizvodnje električnih vozila (koju nazivaju 4. generacijom) nije dovoljno profitabilna da bi se mogla primijeniti i na proizvodnju većih količina vozila.

Masovna proizvodnja električnih vozila kakvu su u BMW-u zamislili ne bi stoga bila isplativa korištenjem ove tehnologije, pa će kompanija morati pričekati dovršetak razvoja pete generacije.

U planu razvoja BMW ima isplativiju i jeftiniju proizvodnju baterija i električnih motora, a njihova bi električna vozila nove generacije trebala biti izrađena na modularnoj platformi. Činjenica da bi više modela vozila mogla dijeliti određene module pojeftiniće im proizvodnju, pa će i povećanje njenog obima biti isplativije jednom kada u potpunosti zaživi proizvodnja pete generacije.

Stoga će se u masovnu proizvodnju električnih i hibridnih automobila u BMW-u krenuti najranije 2020. godine. U kompaniji očekuju da bi uštede u proizvodnji s novim tehnologijama trebale biti dvocifrene, gledano u postocima, u odnosu na trenutnu generaciju.

U BMW-u već rade i na šestoj generaciji i ulažu stotine miliona eura u nove baterijske tehnologije, a do 2025. planiraju da imaju čak 25 elektrificiranih modela automobila u ponudi, od čega 12 potpuno električnih. Cilj razvoja je potpuno električnim vozilima omogućiti autonomiju od 700 kilometara, što bi kupce oslobodilo straha da im baterija neće biti dovoljna za cjelodnevnu vožnju – pa bi samim tim i prodaja elektroautomobila trebala biti povećana.


Izvor: /SEEbiz / bug.hr
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top