BMW najavljuje bežično punjenje automobila | Ekonomist

BMW najavljuje bežično punjenje automobila

BMW još je prošle godine predstavio “postolje” za bežično indukcijsko punjenje baterija na električnim automobilima, no tada su najavili kako bi do značajnije tržišne zastupljenosti ovog rješenja moglo proći više godina.

No, na sajmu automobila koji se upravo održava u Detroitu objavili su kako će svoju tehnologiju već ove godine učiniti dostupnom na tržištu SAD-a.

BMW-ovo rješenje za bežično punjenje baterija na automobilima sastoji se od stanice (charging pad) koja se postavlja na pod garaže i uključuje u struju.

Sve što treba učiniti kako bi se automobil preko nje punio jeste parkirati ga tačno iznad ovog postolja, pri čemu vozaču pomažu uputi na ugrađenom infotainment zaslonu. Kada se vozilo ugasi, stanica počinje da indukcijski puni bateriju. Kada je ona potpuno prazna na ovaj se način može napuniti za samo 3 i po sata.

Trenutno BMW omogućava ovaj način punjenja na samo jednom svom automobilu, modelu 530e iPerformance koji je tzv. plug-in hibrid. Sada je najavljeno da će ista tehnologija tokom ove godine stići i u SAD s modelom 550e iPerformance. Cijena ovog bežičnog 3,2 kilovatnog punjača za sada nije objavljena.


 

Izvor: SEEbiz/Bug.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top