Blumberg: Nakon sankcija Iran duplo jači | Ekonomist

Blumberg: Nakon sankcija Iran duplo jači

Nema puno zemalja koje su poput Irana imale tolike koristi od oporavka naftnog tržišta u 2016. godini, ocjenjuje njujorška agencija “Blumberg”.

Od ublažavanja sankcija Iranu u januaru, taj proizvođač nafte iz Persijskog zaliva je udvostručio izvoz “crnog zlata”, pošto su se cijene tog energenta oporavile i pošto je dobio “zeleno svjetlo” Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da poveća proizvodnju dok su druge članice naftnog kartela u obavezi da je smanje.

“Iran je definitivno u boljem stanju nego kada je počeo ovu godinu. Sada su Iranu potrebne strane investicije”, izjavio je analitičar Komercbanke, Karsten Frič.

Iako se većina zalivskih zemalja suočila sa padom naftnih prihoda zbog sunovrata cijena nafte, Iran, sa tri puta većom populacijom od Saudijske Arabije i sa ekonomijom koja je manje zavisna od nafte, ubrzao je svoj privredni rast, navodi “Blumberg”.

Kako bi zadržao zamajac, zvanični Teheran nastoji da privuče više od 100 milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu industriju koja je godinama bila lišena tehnologije i finansijskih sredstava.

Iran je ove godine povećao proizvodnju nafte za 870.000 barela dnevno, i postao je treći najveći proizvođač unutar OPEK-a, prema računici “Blumberga”.

Iranska ekonomija ulazi u 2017. godinu ojačana, zahvaljujući uspjehu državnog rukovodstva u pregovorima o izuzimanju zemlje iz sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, nakon što su članice OPEK-a u novembru pristale da kolektivno srežu pumpanje počev od 1. januara.

“To je veliki uspjeh”, ocenjuje Frič.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top