Bloomberg: Osam zemalja u Evropi pogodiće deflacija | Ekonomist

Bloomberg: Osam zemalja u Evropi pogodiće deflacija

Deflacija će ove godine pogoditi osam zemalja u svijetu, od kojih su sve u Evropi, ocjenjuje američka novinska agencija Bloomberg.

Deflacija je u protekloj godini zaprijetila brojnim zemljama, a ta prijetnja nigdje nije bila veća nego u evropskim državama “gladnim” privrednog rasta, navodi agencija.

Do prije svega nekoliko nedelja, ekonomisti koji su učestvovali u Bloombergovoj anketi vjerovali su da će 2015. biti prva godina od 2008. u kojoj nijedna zemlja neće zabilježiti godišnju deflaciju.

Međutim, nakon mjeseca obilježenog daljim kolapsom cijena nafte, pobjedom Syrize na izborima u Grčkoj i razočaravajućim podacima o cijenama u evropskoj monetarnoj uniji, ekonomisti su pesimističniji.

U šest od osam zemalja u kojima se očekuje deflacija, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj, cijene su u padu od polovine prošle godine. Još dvije zemlje u kojima će cijene pasti su Italija i Švajcarska.

U Belgiji, Estoniji, Nemačkoj i na Tajlandu se ne očekuje deflacija na kvartalnom i godišnjem nivou, iako su i te zemlje u januaru zabilježile pad cijena.

Švajcarska će po svoj prilici prestići Bugarsku i postati zemlja sa najvećim padom cijena. Veliki izvoznik satova i farmaceutskih proizvoda već se bori sa nultim rastom cijena, a inflacija je prošle godine u Švajcarskoj iznosila svega 0,2 odsto.

Švajcarska centralna banka je u januaru iznenadila tržišta ukinuvši trogodišnje ograničenje vrijednosti franka, što bi, prema izvještaju Dojče banke, moglo da dovede do pada cijena od čak 1,5 odsto u 2015.

Prema procjeni Bloomberga za Italiju i eurozonu u cjelini, deflacija će biti samo privremena kategorija, a ne dugoročni problem. U Italiji će cijene u prvom ovogodišnjem kvartalu pasti 0,1 odsto, a u eurozoni 0,2 odsto, ali se do kraja godine očekuje njihov rast. Evropska komisija, sa druge strane, smatra da će i Italija i eurozona zabilježiti deflaciju u 2015.

U opasnosti od deflacije je i SAD, najveća svjetska ekonomija, za koju Bank of America Merrill Lynch prognozira pad ciena od 0,5 odsto u 2015, iako brojni stratezi, uključujući ekonomiste koji su učestvovali u Bloombergovoj anketi, vjeruju da će se SAD izboriti sa deflacijom.

 

Izvor: Bloomberg, RTS
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top