Bloomberg hvali mjere Centralne banke Rusije | Ekonomist

Bloomberg hvali mjere Centralne banke Rusije

Ugledno američko ekonomsko izdanje Bloomberg donosi analizu postupnog ekonomskog oporavka Rusije i poteza Putinovih ekonomista koji su do toga doveli, ističući prije svega uspješne mjere koje je preduzela guverner Centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina.

Trenutno poboljšavanje pokazatelja ruske ekonomije treba biti dovoljno da Zapad shvati da ekonomske sankcije nemaju nikakvo veće djelovanje na Rusiju i da njoj ne prijeti „skora propast”, koju su joj mnogi ne tako davno prognozirali, piše Bloomberg, a prenosi Seebiz.

Analitičar izdanja ističe da se prošle nedjelje količina deviznih rezervi Centralne banke Rusije prvi put uvećala od aprila prošle godine. To govori da je razdoblje panike izazvane naglim padom cijene nafte već postalo prošlost za rusku ekonomiju. Osim toga, rublja se postupno stabilizovala, i to ne samo zbog nedavnog povećanja cijene nafte, nego i zato što je Centralna banka RF umanjila obaveznu kamatnu stopu s ekstremnih 17% na 14%. Time se Rusija pretvorila u dosta privlačno mjesto za operacije s deviznim aktivama.

U analizi se navodi i da se Rusija tokom 2014. oslobodila velikog broja državnih obveznica SAD-a te da ih sada ima manje nego Irska, Turska ili Singapur.

Govoreći o ljudima koji vode rusku ekonomiju, izdanje piše da su uspjeli savladati krizu tržišnim putem: „U vrlo teškoj situaciji uspeli su izbeći velike greške i sačuvati otvoreni karakter ruske ekonomije”. Rusija je ostala „velika tržišna ekonomija” koja se ne može uništiti pomoću nekoliko ograničavajućih mjera, zaključuje analitičar izdanja Bloomberg.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top