Bloomberg anketa: Ekonomisti traže praštanje duga Grčkoj | Ekonomist

Bloomberg anketa: Ekonomisti traže praštanje duga Grčkoj

Grčki premijer Alexis Tsipras ima svesrdnu podršku ekonomista za ocjenu da je Grčkoj neophodno praštanje dijela duga, otkriva anketa Bloomberga u kojoj su učestvovali 42 evropska stručnjaka.

Poziv MMF-a da se smanji grčki dužnički teret podržava 92 odsto ispitanih ekonomista, dok njih 90 odsto misli da je uklonjena opasnost od Grexita do kraja 2016. godine.

Kristian Toedtmann, ekonomista iz frankfurtske Dekabank, procenjuje da postoji “politička volja” za ostanak Grčke u evrozoni, što sugeriše da će doći do neke vrste oprosta duga, ali i da treba puno rada kako bi se postigao sporazum.

Smanjenje mora biti “dovoljno da bi se MMF priključio pružanju finansijske pomoći,” kaže. “Ono mora biti politički prihvatljivo za Nemačku i druge nacionalne vlade koje odbijaju nominalno praštanje i mora biti kompatibilno s nastojanjima da se ne oslabi podsticaj za reforme u Grčkoj”, piše Bloomberg.

Izvor:bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top