Blokiran račun Montenegro erlajnsa: Čeka li flotu prizemljenje? | Ekonomist

Blokiran račun Montenegro erlajnsa: Čeka li flotu prizemljenje?

Prošle nedjelje, račun crnogorske avio-kompanije Montenegro erlajns blokirale su Prva banka Crne Gore, SMATSA i još nekoliko povjerilaca, prenose „Novosti“.

Kako pišu, SMATSA je pustila na naplatu već ranije donijeta izvršna sudska rješenja. Takođe, Kontrola letjenja imala je sporazum o reprogramu sa crnogorskim avio-prevoznikom za dug od oko 13 miliona eura sa kamatama, koji se gomilao godinama.

– Montenegro erlajns, međutim, nije ispoštovao rokove iz ranijih sporazuma o odlaganju. Jedno njihovo potraživanje od 2,3 miliona eura je dospjelo na naplatu, a do sada je dva puta stopirano. – navodi taj medij.

Vlada Crne Gore je 12. jula preporučila odlaganje plaćanja duga do 15. oktobra, ali je SMATSA ipak 19. jula blokirala račune Montenegro erlajnsa dok se problem ne riješi, prenose „Novosti“ i dodaju:

– Nezvanično saznajemo da bi do deblokade računa moglo doći u ponedjeljak 24. jula. U Podgorici se spekuliše da je SMATSA i ranije prijetila blokadom crnogorskoj avio-kompaniji, ali je to, navodno, spriječeno političkim kontaktima. Priča se da je premijer Duško Marković prije oko dva mjeseca urgirao kod tadašnjeg premijera Srbije, a sada predsjednika, Aleksandra Vučića, pa je blokada računa izbjegnuta. –

Prema navodima crnogorskih „Vijesti“, iz Montenegro erlajnsa zvanično je potvrđeno da imaju probleme sa Kontrolom letjenja, ali da očekuju da će SMATSA danas deblokirati njihov račun i da će dogovoriti odlaganje plaćanja duga od 2,3 miliona eura.

Shodno tome, zaposleni u Montenegro erlajnsu strahuju da bi moglo doći do prizemljenja flote zbog nemogućnosti plaćanja dobavljača, goriva i aerodromskih usluga, pišu u „Novostima“. Takođe, kako taj medij nezvanično saznaje, ova avio-kompanija i na stranim destinacijama plaća usluge snabdijevanja gorivom na “pripejd bazi”.

– Montenegro erlajns državi Crnoj Gori za poreze i doprinose na plate koje nisu plaćali od 2012. duguje 14 miliona eura, dok je na kraju minule godine taj dug iznosio je 17,8 miliona. Protiv kompanije se krajem 2016. godine vodio 91 spor u kojem su poverioci tražili 4,8 miliona eura. – navode „Novosti“.

Na pitanje koliku će štetu blokada nanijeti kompaniji ako se problem ne riješi, crnogorski nacionalni avio-prevoznik kaže da “bez obzira na trenutnu blokadu, Montenegro Airlines sve svoje aktivnosti obavlja redovno”, prenose „Vijesti“.

Početkom jula mjeseca ove godine iz Montenegro erlajnsa demantovani su navodi medija o potencijalnom bankrotu kompanije. Kako je tom prilikom rečeno, Montenegro erlajns normalno funkcioniše, ispunjava sve svoje obaveze i ostvaruje dobar poslovni rezulat.

Autor/Izvor: Marta Lutovac/Tango Six

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top