Blockchain će promijeniti mnoge industrije | Ekonomist

Blockchain će promijeniti mnoge industrije

U 2018, proglašenoj godinom blokchaina, gotovo sve značajnije banke uložiće oko 30 milijardi dolara u uvođenje ove revolucionarne tehnologije.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Davosa, zimskog stecišta svjetskih političara, bankara i ekonomista, jeste i bitcoin – prva kriptovaluta, i blockchain tehnologija koja ga je omogućila.

Govori se da je ova novina u svijetu IT-a „revolucionarna tehnologija koja je sve učinila mogućim”. Predviđa se da će i blockchain, baš kao internet, dodatno promeniti naš život, tako da ga istražuju naročito banke ali i vlade mnogih država.

Za upućene, ova „decentralizovana baza” je „bezbjedan internet druge generacije”.

Pojednostavljeno rečeno – blockchain omogućava brz, jeftin i siguran prenos vrijednih pošiljki, bez posrednika a gotovo da isključuje hakovanje.

Predviđa se da će blockchain u narednih pet do deset godina promijeniti mnoge industrije, prije svega bankarstvo i osiguranje.


 

Izvor: GdeInvestirati/Politika

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top