Blagi rast nafte posle sunovrata | Ekonomist

Blagi rast nafte posle sunovrata

Njujork/London — Cijene nafte su u Aziji evidentirale rast, pri čemu se nafta tipa “brent” oporavila sa 11- godišnjeg minimuma uoči objavljivanja novog izvještaja o zalihama u SAD.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u februaru poskupjela je za 26 centi, na 36,07 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa “brent”, takođe za februarske isporuke, poskupjela za 22 centa na 36,57 dolara u odnosu na 36,35 dolara sa jučerašnjeg zatvaranja Londonske berze, što je bio najniži nivo od jula 2004. godine, prenosi agencija Frans pres.

“Ovo bi trebalo da bude zauzimanje pozicija uoči objavljivanja nedjeljnog izvještaja u SAD koji bi trebalo da ukaže na povećanje zaliha”, izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG, Bernard Ou.

On je dodao da je smanjenje jaza između WTI i “brenta” potvrda vjerovanja tržišta da bi američke zalihe mogle pasti, jer se američki proizvođači nafte iz uljnih škriljaca, koji imaju veće troškove proizvodnje, nalaze pod pritiskom zbog niskih globalnih cijena “crnog zlata”.

Osim toga, ukinut je i 40-godišnji embargo na izvoz nafte iz SAD, navodi Frans pres.

Od ljeta 2014. godine, kada su se cijene nafte kretale iznad 100 dolara za barel, vrijednost sirove nafte je pala za preko 60 odsto, zbog prekomjernih globalnih zaliha, slabe tražnje, usporavanja globalne ekonomije i jakog dolara, navodi francuska agencija.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top