Blagi rast azijskih indeksa | Ekonomist

Blagi rast azijskih indeksa

Na azijskim se tržištima trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači analiziraju uticaj poreske reforme u SAD-u na monetarnu politiku i kamate u idućim godinama.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,1 posto dok je japanski Nikkei 225 bio u blagom plusu.

Hang Seng je oslabio 0,1 posto dok je Shanghai Composite Index korigiran 0,2 posto.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao 0,1 posto u odnosu na jen dok je euro bio stabilan. Evropska valuta dobila je vjetar u leđa nakon rasta kamata u evrozoni, pa je tako u utorak porasla 0,5 posto dok centralne banke u Estoniji, Slovačkoj i Njemačkoj razmatraju prelaz sa kupovine obveznica na neke druge instrumente poput kamatnih stopa.

Sinoć je Zastupnički dom prihvatio prijedlog poreskih promjena, a jutros je zakon potvrđen i u Senatu.

Niko ne sumnja u to da će do kraja nedjelje predsjednik SAD-a Donald Trump potpisati taj zakon, kojim bi se, među ostalim, smanjila poreska stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi poreska stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup dionica na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog dioničarima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top