Blagi pad Wall Streeta na početku nedjelje | Ekonomist

Blagi pad Wall Streeta na početku nedjelje

Američke akcije zabilježile su neznatan pad vrijednosti na jučerašnjem trgovanju, nakon što su investitori pokazali dodatnu zabrinutost oko politike nove američke administracije.

Dow Jones je oslabio 0,1 odsto, ali se zadržao iznad nivoa od 20.000 poena, uz Verizon i Home Depot kao najveće gubitnike. Indeks S&P 500 je prekinuo trodnevni uzlazni trend, oslabivši za petinu procenta na 2.292,6 poena, uz najveći negativan uticaj energetskog sektora koji je oslabio jedan odsto.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, spustio se 0,1% na 5.663,6 poena. Evropske berze zabilježile su oštre gubitke prije svega kao posljedica nove političke nestabilnosti u Francuskoj. Auto sektor je pretrpio pad od 1,4%, uprkos činjenici da je januarska prodaja automobila u Velikoj Britaniji porasla 2,9 odsto. BoA je upozorio na pad profitne margine u ovom sektoru kao posljedica Brexita i neizvjesnosti oko Trampove poreske politike.

Takođe, francuske 10-godišnje obveznice pale su na najniži nivo u posljednjih 17 mjeseci nakon povećane neizvjesnosti oko ishoda predstojećih predsjedničkih izbora. Francuski CAC je pao 1%, njemački DAX je oslabio 1,2%, dok je britanski FTSE izgubio na vrijednosti petinu procenta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top