OPEC smanjuje proizvodnju, cijena nafte u blagom padu | Ekonomist

OPEC smanjuje proizvodnju, cijena nafte u blagom padu

Cijene nafte na međunarodnim tržištima snižene su juče pred kraj trgovanja usljed jačanja vrijednosti američkog dolara, u kojoj su indeksirane cijene berzanske robe. Zelena valuta uvećala je vrijednost oko 0,3 odsto u odnosu na korpu vodećih svjetskih valuta. Dodatni razlog smanjenja cijene nafte je smanjenje snabdjevanja članica Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije.

Cijena barela brenta na Londonskoj berzi snižena je 35 centi u odnosu na zatvaranje prethodnog trgovinskog dana i iznosila je 56,83 dolara. Za približno jednak iznos snižena je i cijena američke “lake” WTI nafte, pa je barel pred zaključivanje trgovanja koštao 53,96 dolara.

Podršku naftnom tržištu donosi dogovoreno smanjenje proizvodnje u iznosu od 1,8 miliona barela dnevno koje sprovode veliki proizvođači, uključujući OPEC i zemlje poput Rusije.

Zemlje članice su već prvog mjeseca sprovođenja ostvarile 90 odsto planiranog smanjenja, što je potvrdio i glavni sekretar OPEC-a Mohamad Barkindo.

Odvojeno su Barkindo i američka investiciona banka Goldman Sachs objavili da očekuju smanjenje globalnih zaliha nafte.

Goldman Sachs, međutim, kako prenosi Reuters, podsjeća da je američka proizvodnja nadmašila njihova očekivanja.

“Smanjenje snabdjevanja iz ključnih OPEC članica u Persijskom zalivu i Rusiji nadmašilo je naša i konsenzusna očekivanja analitičara, ali tržište počinje sumnjati da će to biti dovoljno da podstakne značajan pad zaliha do kraja drugog kvartala”, upozoreno je u ovoj američkoj banci.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top