BlackBerry: Tržišni udio pao na 0% | Ekonomist

BlackBerry: Tržišni udio pao na 0%

Jedan od najvećih i najvažnijih brendova mobilnih telefona BlackBerry prije deceniju pokazivao je izuzetne potencijale, a u rivalstvu sa finskim gigantom, kompanijom Nokia, bio je simbol kvaliteta. Tržišni udio BlackBerrya je u vrijeme kada su se pojavili prvi uređaji sa tehnologijom ekrana osjetljivih na dodir počeo da opada, pa se od 2007. njihova zastupljenost neprestano smanjivala.

Tržišni udio koji BlackBerry ima danas je, prema najnovijem izvještaju koji je objavio Gartner, kliznuo na zanemariv iznos koji je znatno ispod procenta od jedan odsto.

Gartner navodi da je u četvrtom kvartalu 2016. godine prodat 431 milion telefona, od čega je svega 207.900 prodao BlackBerry, što znači da je njihov tržišni udio čak i manji od jednog decimalnog procentnog poena. Precizno izraženo, riječ je o procentu od 0,0482 odsto.

BlackBerryev ekosistem već duže vrijeme gotovo da i ne postoji, sa čim se i kompanija pomirila. Telefon baziran na BB10 OS platformi nije objavljen godinama, budući da se proizvođač u potpunosti prebacio na Android, a čak je i izrada smartfona prepuštena kompaniji TCL, navodi Ubergizmo.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top