Bjelasica Rada na prodaju za 2,55 miliona eura

Stečajna uprava bjelopoljske fabrike Bjelasica Rada raspisala je oglas za prodaju cjelokupne imovine kompanije, po ukupnoj početnoj cijeni od 2,55 miliona eura, nakon što je prošle sedmice utvrđena lista potraživanja, a 8. septembra proglašen bankrot.

Prijave za kupovinu imovine fabrike mineralne vode zainteresovani kupci mogu slati do 25. oktobra.

Na prodaji su, kako piše u oglasu stečajne uprave, ponuđeni objekat fabrike za flaširanje vode, površine skoro tri hiljade kvadrata za 1,15 miliona eura, mašine, oprema i vozila za 857 hiljada, kao i cjevovod Lješnica fabrika dužine oko sedam kilometara za 84 hiljade eura. Zatim, zemljište u Lješnici površine skoro dvije hiljade kvadrata prodaje se za 5,4 hiljade, zemljište u krugu fabrike za 246,6 hiljada eura, i u krugu stare pekare za 209,6 hiljada.

Stečaj u fabriku je uveden krajem maja na zahtjev radnika kojima se duguje 14 plata i nisu im plaćani doprinosi osam godina. Predsjednica sindikata fabrike Ljiljana Raković očekuje da će imovina na prvoj licitaciji biti prodata i da će radnici naplatiti svoja potraživanja.

“Očekujemo da se sve završi povoljno za nas i da konačno dobijemo zarađeni novac. Za 40 radnika treba da se isplati oko dva miliona. Od toga na ime 14 neizmirenih zarada 351,5 hiljada, a za poreze i doprinose u osmoipogodišnjem periodu 16 miliona. Osim toga, imamo i potraživanja iz ranijeg stečaja na ime razlike u isplati doprinosa od 692 hiljade eura”, kazala je Raković za “Dan”.

U Privrednom sudu je prošle sedmice održano ročište za ispitivanje potraživanja i usvojena konačna lista prema kojoj je stečajna uprava priznala potraživanja od 1,72 miliona eura. Nije priznato potraživanje sindikata od 692 hiljade eura. Vlasnik fabrike “Bjelasica Rada je Eurofond, koji je digao ruke od fabrike nakon što im je propao kreditni aranžman sa Abu Dhabi fondom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top