‘Biznis za volanom’: Novi rekordi na Vol stritu | Ekonomist

‘Biznis za volanom’: Novi rekordi na Vol stritu

Na Vol stritu su u ponedjeljak berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, treći dan zaredom, jer ulagači očekuju da će poreska reforma, koju je najavio američki predsjednik Donald Tramp, podstaći brži rast ekonomije.

Dow Jones ojačao je 0,70 posto, na 20.412 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 2.328 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 5.763 boda.

Nove najviše vrijednosti indeksa u istoriji zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon što je Donald Tramp prošle nedjelje poručio da uskoro slijedi poresko rasterećenje američkih kompanija.

Od 8. novembra, kada je Tramp pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je 9 posto upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima.

Neko je vrijeme tržište izgubilo na zamahu jer Tramp nije puno govorio o ekonomskim politikama koje namjerava da vodi, no njegova najava smanjenja poreza ponovo je ohrabrila ulagače.

“Biznis za volanom”

Osim toga, Tramp je održao niz sastanaka s liderima najvažnijih sektora, tehnološkog i automobilskog.

“Iz dana u dan lideri iz različitih industrija dolaze u Bijelu kuću na konsultacije s Trumpom. Čini se da biznis nije na zadnjem sjedištu vozila i mislim da je to razlog zbog kojeg su ulagači spremni platiti nešto više za akcije”, kaže Džejmi Koks, partner u kompaniji Harris Financial Group.

Pozitivno na tržište utiču i makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje najvećih svjetskih ekonomija, od Kine i Japana, do eurozone i SAD-a.

“Ono što podržava cijelu Trampovu retoriku je to što fundamenti u svijetu, uključujući SAD, postaju bolji”, kaže Brent Šute, strateg u fondu Northwestern Mutual Wealth Management.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 70 posto kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo finansijske izvještaje, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Miljenici u finansijskom i industrijskom sektoru

Najviše su juče, 1,1 posto, skočile cijene akcija u finansijskom sektoru, dok je industrijski sektor ojačao 1 posto. Ta dva sektora mogla bi imati najviše koristi od Trampovih najavljenih politika.

Osim što je jučer S&P 500 dosetigao novu najvišu vrijednost u istoriji, tržišna vrijednost svih akcija u sastavu tog indeksa premašila je po prvi put 20.000 milijardi dolara.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.278 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 11.774 boda, a pariski CAC 1,24 posto, na 4.888 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top