Biznis priče vrijedne filmskog platna | Ekonomist

Biznis priče vrijedne filmskog platna

Biznis u medijima je prilično standardizovan – red vijesti, brojki, procenata. On je zapravo teatralan, ali ovakve priče rijetko se nađu u poslovnim časopisima.

Evo 5 biznis priča koje su toliko zanimljive da su zaslužile da se po njima snimi televizijska serija.

Izdaja i osveta u softverskoj firmi: Izbačeni direktor uništava kompaniju hakerskim napadom

Khalid Shaikh je sa prijateljima osnovao kompaniju YouSendIt koja se proslavila softverom za uploadanje. Kad je počeo da se svađa sa direktorom, izbacili su ga iz firme a on se ubrzo vratio – kao hladnokrvni vođa hakerskog napada.

“YouSendIt je nastavio da raste i bez Shaikha. Sakupili su dodatnih 14 miliona dolara, ali stranica im se često rušila.

Shaikh pokrenuo nove servere ali i oni su odmah pali. Uveče je na stranici SendIta na Wikipediji neko napisao: Čini se da su propali, stranica im je pala.”

Ispovijest čovjeka koji je stvorio piratsku muzičku industriju

Kopiranje i piratiranje muzike je počelo upravo u muzičkoj industriji – u fabrici CD-ova i ploča. Bivši zaposleni američkog PolyGrama priča kako je na proslavi kod kolega čuo muziku kakvu nikad u životu nije slušao.

To ga je iznenadilo. Politika kompanije zahtijevala je od stalno zaposlenih da potpišu dokument o nultoj toleranciji na krađu. Znao je da je menadžere brinulo stalno curenje muzike, čuo je da su neki radnici uhvaćeni. Ali na proslavi su čak i pred šefovima puštali CD-ove za koje je bilo jasno da su ukradeni. Glover je vremenom shvatio koliko je velika podzemna trgovina piratskim CD-ovima.

U simulatoru letjenja sa pilotom koji je napisao dirljivu knjigu o letjenju

Memoari pilota British Airwaysa rijedak su uvid u jedan od najvećih paradoksa modernog života. Za srećnike koji svaki dan lete s osam miliona putnika, letjenje nikad nije bilo jeftinije, lakše i, uveravaju nas statističari, sigurnije. Ali letjenje izaziva i duboku iritaciju zbog mjera sigurnosti, kontroverzi oko uticaja na okolinu i čistog užasa koji zadnjih godinu dana u nama bude nestanci i padovi aviona.

Vanhoenacker priča kako je raditi posao u kom ujutro odletite u Afriku i nazad, pa uveče izađete s prijateljima na večeru u Londonu. Ili kako je razmišljati o zemljama u satima potrebnima da se do njih doleti (Francuska je jednosatna zemlja, Belgija 15-minutna, Rusija cjelodnevna).

Dobitnik Pulicerove nagrade: Kako državno zakonodavstvo izvlači milijarde iz američkih korporacija

Nećete razumijeti svijet u kojem živite dok ne pročitate Liptonovo istraživanje, piše Intercept u komentaru nagrade, nazivajući Liptonov rad remek djelom istraživačkog novinarstva nastalog najvećim dijelom na javno dostupnim podacima.

Lipton istražuje “lobističku eksploziju” u američkom državnom zakonodavstvu kojom su uništene stotine američkih kompanija. Analizirajući informacije iz javnih registara i tok novca u političkim donacijama, Lipton među ostalim otkriva kako se međusobnim dogovorima saveznih država izvlači novac iz američke industrije.

Među najzanimljivijim primjerima su presude protiv duvanske industrije kojima je u 46 saveznih država izvučeno 206 milijardi dolara.

Zašto je mali diler Bruklina postao američka ikona

Ovo je stara priča o vrhunskom reperu koji bi mogao promijeniti mnogo toga u muzičkoj industriji.

“William Wesley kaže da je Jay-Z simbol nade” piše Lisa Robinson koja je 2013. provela nekoliko nedjelja u uskom krugu Jay-Zjevih prijatelja i saradnika, “Rođena zvijezda izrasla iz tame beznađa, sirotinje i rasizma. Oni koji se ugledaju na njega pronaći će vođstvo i pravac.”

Slažući djeliće priče o uličnom dileru koji je postao jedan od najuticajnijih Amerikanaca, o njegovom odnosu s Beyonce. Topla ljudska slabost toliko je nepoželjna u ambicioznom svijetu Jay-Zja da je tamo na trenutke pomalo dosadno, ali ovaj tekst je upravo zbog toga zanimljiviji za čitanje.

Izvor: Telegram.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top