Biznis plan korak po korak (VIII dio) | Ekonomist

Biznis plan korak po korak (VIII dio)

Piše mr Filip Mihailović

Poštovani čitaoci, serijal “Biznis plan korak po korak” priveo se kraju. Nadam se da ste uspjeli mnogo toga praktičnog da usvojite a još bolje je ako ste u vašoj biznis ideji ili u preduzeću uspjeli da uvedete promjene. Moram kazati da sam puno komplimenata, e-mailova i poruka na facebook-u za serijal o biznis planu dobio, hvala vam na tome. Najveći kompliment mi je bio kada je jedan mladi preduzetnik iz Podgorice, zahvaljujući serijalu tekstova,  uspio da napiše biznis plan a potom da aplicira za finansijska sredstva kod IRF CG. U predhodnom dijelu  pisali smo o finansijskoj analizi. Sada vam donosimo tekst o ključnim indikatorima u biznisu te planu budućeg razvoja.

Ključni indikatori u biznis planu predstavljaju zapravo parametre koji se kontrolišu, mjere i po kojima se ocjenjuje uspješnost jednog biznis plana, i zato vam savjetujem da još jednom dobro prekontrolišete vaše:

 • Ciljeve,
 • Tržišno učešće,
 • Konkurenciju,
 • Vrste prodajnih kanala,
 • Obim prodaje,
 • Neto profit,
 • Broj inovacija i unaprijeđenja,
 • Zadovoljstvo kupaca/potrošača i
 • Zadovoljstvo zaposlenih.

Plan budućeg razvoja odgovara na pitanja koje su osnovne tačke i razvojni ciljevi u narednom periodu. Ovaj plan se definiše u skladu sa vizijom, misijom i ciljevima kompanije, uz set odabranih ključnih faktora. U budućem planu bi trebali da postoje mjerljivi planirani indikatoriji koji se žele ostvariti. On takođe formuliše viziju i procjenu budućeg razvoja i koraka koji bi se trebali preduzimati ako se biznis plan pozitivno ostvario.

Na kraju napisanog biznis plana uradite reviziju istog. Prilikom predaje biznis plana IRF-u, banci, finansijerima i sl. često za pregled vašeg biznis plana napravi se tim ljudi koji procijeni uspješnost planiranog biznisa. Može se desiti da vam se traži dopuna dokumentacije ili dorada biznis plana jer se ispostavilo da:

 • neke bitne stavke nisu bitno odrađene,
 • potrebni su dodatni dodaci iz neke specijalizovane oblasti,
 • uočeni su propusti u metodologiji pisanja biznis plana,
 • ciljevi koji su navedeni u biznis planu su suviše ambiciozni ili čak suviše defanzivni,
 • neka objašnjenja nisu dovoljno dobro pojašnjena i razrađena.

 ” THE BEST ADVERTISING IS DONE BY SATISFED CUSTOMERS”

Philip Kotler

Par savjeta za srednji i mali biznis i uspješnost u budućnosti:

 1. Uvijek budite iskreni prema svojim potrošačima. Nikako nemojte govoriti neistine, nemojte obećavati ako znate da obećanje ne možete ispuniti.
 2. Krizni marketing kaže – kada napravite grešku, priznajte i izvninite se, to je najbolji način za rješavanje krize.
 3. Poštujte želje i potrebe vaših klijenata, oni su ključ koji će dovesti svoje prijatelje a vaše buduće mušterije. Njegujte vaše korisnike.
 4. Kada je neophodno da uradite “rez” troškova, neka se na poslednjem “udaru” nađu vaši zaposleni i troškovi marketinga. Puno dobrih biznisa u Crnoj Gori je propalo jer je top menadžment smanjio troškove marketinga i plate svojih zaposlenih.
 5. Motivišite i edukujte vaš kadar, oni treba da nose ideju vaše firme i oni su ključna uloga vaše kompanije.
 6. Kvalitet vašeg proizvoda ili usluge mora da se podrazumijeva, kvalitet nikako ne može biti prednost, jer se u današnjem vremenu on prosto podrazumijeva.
 7. I za kraj ono što zaista fali u svim uslužnim djelatnostima (državnim i privatnim sektorima) jeste – Brzina i osmijeh – kod pružanja usluge i isporuke proizvoda budite ljubazni, nasmijani i brzi. Osmijeh vraća kupce dok ljubaznost je ono što vam daje pozitivan imidž u javnosti, a brzina znači da znate što i kako radite.

Hvala što čitate Ekonomist.me !

Srdačno,

Filip Mihailović

Filip Mihailović
Filip Mihailović
Rođen (1991.) i radi u Kotoru. Po zanimanju magistar nauka marketing menadžmenta. Kontakt: filip.mihailovic@ekonomist.me

Komentariši

Top