Bivši zaposleni: U Apple-u nema nikakve empatije

Bivši zaposleni: U Apple-u nema nikakve empatije

“Tvoje je vrijeme ograničeno, stoga ga nemoj uludo trošiti i živjeti nečiji tuđi život. Nemoj upasti u zamku dogmi i onoga što je neko drugi rekao da moraš. Nemoj dopustiti da od buke tuđih misli ne čuješ svoj vlastiti unutrašnji glas. I što je najvažnije, pronađi hrabrost da slijediš svoje srce i svoju vlastitu intuiciju. Oni nekako već znaju šta zaista želiš. Sve drugo je manje važno”, rekao je Steve Jobs 2005. godine.

A upravo su to riječi koje su jednog Apple-ovog zaposlenog motivisale da, nakon, kako navodi, predanog i napornog rada za ovu kompaniju – odluči da da otkaz. On se zove Ben Farrell, a svoje je iskustvo detaljno opisao na svom blogu. Prema njegovim riječima, čini se da je Apple za njega bio upravo sve ono negativno o čemu je Jobs pričao – dogme i upadanje u zamku ostvarivanja nečijih tuđih snova i ambicija, u zamjenu za ekstremne zahtjeve kompanije koja, kako Farrell tvrdi, vrši ogroman pritisak na svoje zaposlene i nimalo ne cijeni njihov trud i rad.

“Nema nikakve empatije, ne zanima ih ako si bolestan, čak ni ako imaš vjenčanje”

Farrell je radio u jednoj Apple-ovoj kancelariji u Sidneju više od godinu dana, kao menadžer u odsjeku za unapređenje kvaliteta programa tehničke podrške, a onda je odlučio dati otkaz, “zbog 16-satnog radnog vremena, beskrajnih sastanaka, uvrnutih psihičkih manipulacija” i ostalog.

Farrellov slučaj je iznenađujuće rijedak jer bivši Apple-ovi zaposleni ne izlaze baš često u javnost sa svojim pričama, osim ako nisu pozitivne, a na to ih obavezuje i dio ugovora koji potpisuju kada započinju svoj rad u jednoj od najvećih svjetskih kompanija, pa je njegovo pismo već obišlo svijet, a kompanija do sada na niti jedan zahtjev da prokomentariše priču nije željela da odgovori.

“Apple nema nikakvu empatiju prema svojim zaposlenima. Njih ne zanima ako si bolestan, ako imaš hitan slučaj u porodici, čak ni ako imaš vjenčanje. Jednom sam zakasnio na poslovni put jer sam trudnu suprugu koja je pala niz stepenice vozio u bolnicu, a oni su cijelu stvar interpretirali kao ‘problem’ i o tome raspravljali na jednom sastanku rekavši mi da je to ogroman propust u mom ponašanju. Nisu normalni ni kada je u pitanje radno vrijeme, odnosno MOJE vrijeme.

Sastanci su često bili održavani po noći, izvan radnog vremena, a na onim sastancima na kojima smo trebali davati svoje mišljenje često su nam dijelili skripte s napomenama šta zapravo moramo reći. Na dan mog vjenčanja, za koje su znali da se održava, cijelo su me jutro davili s nekim izvještajem koji je kolega zagubio”, navodi Farrell.

Na kraju svoje poduže objave na blogu, na koju kompanija, kako prenosi Business Insider, još uvijek ne želi davati nikakve komentare, Farrell navodi da je zapravo jako potresen i tužan što je napustio Apple jer ga je volio – kao ideju, kao revolucionarnog diva kada je u pitanju tehnologija, kao kompaniju koja se činila sjajnom, ali… nastavlja Farrell:

“Nažalost, vidio sam i drugu stranu te priče koja nije nimalo sjajna. S druge strane tih vrata, koju javnost ne vidi, skriva se toksična zajednica u kojoj se sve temelji na manipulacijama, prijetnjama i prljavim zakulisnim igrama. Baš kao što je Jobs jednom rekao, moramo paziti da ne upadnemo u zamku dogmi, i moramo cijeniti svoje vrijeme. Ja sam upravo tako i postupio. Hvala ti, Steve”.

 

Izvor: Index.hr

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top