Bitcoin se skoro prepolovio

Virtuelna valuta bitcoin naglo je oslabila posle meteorskog skoka tokom ljeta, pošto su kineske vlasti odlučile da ograniče njenu trgovinu.

Najsnažnija kriptovaluta izgubila je 40 odsto svoje vrijednosti, odnosno oko 20 milijardi dolara tržišne vrijednosti, od 1. septembra kada je dostigla istorijski maksimum i vrijedjela 4.921 dolar, navodi Bloomberg.

Pošto je Kina 8. septembra počela da šalje signale za mjere ograničavanja trgovine bitcoinima, on je samo u ovoj nedelji izgubio 30 odsto vrijednosti, što predstavlja njegov najveći pad u pet dana od januara 2015. godine, kada mu je vrijednost bila oko 200 dolara.

Kada je cijena bitcona dostigla istorijski maksimum, Kina je 4. septembra objavila da će zabraniti inicijalnu kupovinu.

Jedna od najvećih internet mjenjačnica u Kini BTC China je saopštila da će odmah obustaviti registraciju novih naloga, dok su onlajn mjenjačnice Huobi.com i OKCoin danas saopštile da će do 30. septembra obavijestiti sve korisnike o prekidu trgovine, a da će do 31. oktobra obustaviti zamjenu digitalne imovine u kineski juan. 

Posle njihovih saopštenja, cijena bitcoina povećana je 10 odsto.

Ograničenje trgovine bitcoinom dio je široke akcije kineskih vlasti protiv rizičnih finansijskih transakcija, pred promjene u rukovodstvu vladajuće Komunističke partije Kine sledećeg mjeseca.

Analitičari spekulišu da bi to mogao da bude početak šire akcije vlada širom sveta koje strahuju od mogućnosti korišćenja digitalnih valuta za prevare i aktivnosti na crnom tržištu, navodi Bloomberg.

U Kini se odvija oko 23 odsto trgovine bitcoinom u svijetu i u njoj žive mnogi od najvećih svjetskih kopača bitcoina.

Virtuelna valuta bitcoin prodaje se i kupuje putem interneta i može se koristiti i za plaćanje roba i usluga. Bitcoin omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmjenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Lako se može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima i oružjem.

Izvor: Gde investirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top