Bitcoin prošao vrijednost od 4,000 dolara | Ekonomist

Bitcoin prošao vrijednost od 4,000 dolara

 

Prije 24  časa kriptovaluta je vrijedila 3,700 dolara, da bi prije nekoliko sati ubrzano porasla na nevjerovatnih 4,000 dolara i nema znakova zaustavljanja rasta. Sada se trguje sa oko 4,135 dolara za jedan Bitcoin. Prije nedelju dana Bitcoin je zabilježio najviši nivo kada je prvi put prešao 3,000 dolara.

U tabeli ispod možete vidjeti variranje cijene u poslednja 24 časa.

Za ovakvo stanje niko sa sigurnošću ne može da kaže šta direktno utiče. Bitcoin bi mogao da oslabi za 50% na 2,000 dolara ili da opet skoči na recimo 5,000 dolara. Bilo koja opcija da se dogodi, ne treba da budete iznenađeni. Neki stručnjaci tvrde da je Bitcoin pred pucanjem dok ostali tvrde da je on dio buduće svjetske valute za trgovinu.

Još jedan razlog da se zapitate šta se u stvari dešava jeste to da Wall Street-u Bitcoin postaje opsesija. Ono što se danas na većinu TV programa emituje jesu trgovci ili kripto analitičari koji daju svoje mišljenje o tome kako je sada pravo vrijeme da investirate. Oni koji nisu tehnički “potkovani” će ove izjave shvatiti ozbiljno i potrčaće sa ulaganjem što može da bude veoma pogubno s tim da je stanje ekstremno rizično. Treba znati isto tako da ovoliko forsiranje Bitcoina nije slučajno i da se iza toga kriju mnogo krupnije stvari velikih igrača.

Bez obzira u koju grupu spadate, prijateljski savjet je da ne ulažete više nego što možete sebi da priuštite da izgubite.

Aleksa Bigović
IT analitičar

Komentariši

Top