Bitcoin pada sve niže, potonuo za 21 odsto | Ekonomist

Bitcoin pada sve niže, potonuo za 21 odsto

Bitcoin je u petak potonuo čak 21 procenat, povećavajući tako gubitak u mjesecu u kojem je bilježio rast od 40 odsto.

Digitalna valuta pala je na najniži nivo od 12.191 dolara, dok je u jednom momentu u Hong Kongu pao na čak 12.601 dolara. Bitcoin, koji vrijedi 38 odsto manje nego na vrhuncu cijene od 19.511 dolara i dalje je u plusu više od 1.100 procenata ove godine.

Ovo što se događa je sudar sa realnošću, kaže Stephen Innes, šef trgovanja za Azijsko-pacifiški region u kompaniji Oanda.

“U srcu bitcoin pomame bila je pregrijana potražnja za kovanicama ograničene količine koji je sada doveo do nesofisticiranih investitora koji drže torbu na vrhu”.

Pad bitcoina dolazi zbog zabrinutosti da bitcoin keš postaje sve jači konkurent poznatoj kriptovaluti. Bitcoin cash, koji se pojavio ranije ove godine kao posljedica razlaza frakcija po pitanju predložene nadogradnje softvera, dodata je u ponudu Coinbase Inc. ove nedjelje.

Ono što je evidentno je da manija za svime što je u vezi sa kriptovalutama raste.

Tako su akcije kompanije Long Island Iced Tea skočile su nevjerovatnih 500 odsto pošto se kompanija rebrendirala u Long Blockchain.

Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda izjavio je u četvrtak da bitcoin ne funkcioniše kao klasično sredstvo plaćanja i da se koristi za špekulacije.

Banke osjećaju priliku. Goldman Sachs Group Inc. postavlja tržište za trgovanje u digitalnim valutama kao što je bitcoin, navode poznavaoci strategije. Banka ima za cilj da posao pokrene do kraja juna, ako ne i ranije, navelo je dvoje ljudi upoznato sa planom.


Izvor: GdeInvestirati/B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top