Bitcoin: Optimizam ulagača podigao cijenu na 1.003 dolara | Ekonomist

Bitcoin: Optimizam ulagača podigao cijenu na 1.003 dolara

Cijena digitalne valute bitcoin premašila je u subotu iznos od 1.003 dolara zahvaljujući velikoj tražnji, uslovljenoj optimizmom trgovaca da će američka Komisija za hartije od vrijednosti (Securities and Exchange Commission) – SEC odobriti Winklevoss Bitcoin fond u martu ove godine.

Ukoliko ovaj ETF bude formiran i odobren u SEC, bitcoin tržište biće približeno širem krugu ulagača, koji do sada nisu imali mogućnost da kupuju ovu kriptovalutu, što će im omogućiti dodatnu podršku.

Efekti ovakve odluke mogli bi u narednim mjesecima znatno uticati na dalji rast cijene bitcoina, u čemu ulagači i vide razlog za pojačanu kupovinu.

Bitcoin je na prelazu iz 2016. i 2017. nakon skoro tri godine ponovo dostigao cijenu iznad 1.000 dolara, da bi se krajem januara, u svijetlu najava kineskih vlasti da će ograničiti dio njegovog prometa stabilizovao na oko 900 dolara.

SEC bi Winklevoss Bitcoin fondu omogućio promet u BATS Global Market sistemu tgovanja. Sličan Winklevoss Bitcoina predali Bitcoin Investment Trust i SolidX Bitcoin Trust, u cilju probližavanja kriptovaluta novim ulagačima sa prosječnim obimom trgovanja.

Winklevoss je inicijativu pokrenuo još 2013. godine, no tek od kraja prošle godine SEC razmatra ovaj zahtjev, odloživši iznošenje odluke koje je trebalo da uslijedi u januaru za 11. mart.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top