Bitcoin i zlato sve skuplji | Ekonomist

Bitcoin i zlato sve skuplji

Valutna i robna tržišta na početku avgusta iznjedrili su neke značajne dobitnike.

Cijena zlata dostigla je najviši nivo u posljednja dva mjeseca. Za uncu (31,1 grama) zlata treba izdvojiti samo nekoliko dolara manje od 1.300 dolara.

Cijena srebra se ponovo popela na nivo iznad 17 dolara po unci, što je rast od pet posto na nedjeljnom nivou i najviša vrijednost od jula prošle godine.

Nastavlja se i snažan rast kriptovalute bitcoin, budući da je njegova vrijednost premašila 4.000 dolara. Ove godine, cijena bitcoina je više nego utrostručena.
Napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje su povećale geopolitički rizik, a najavljeno pooštravanje evropske i američke monetarne politike smanjuje atraktivnost ulaganja u dionička tržišta, a povećava ulaganja u sigurna utočišta.

Na tržištima valuta pažnju investitora skreću japanski jen i švajcarski franak. Ako je na početku avgusta bilo potrebno za euro platiti više od 1,15 franaka, na kraju prošle sedmice euro je vlasnike mijenjao za 1,13 franka. Sedmični rast švajcarske valute u odnosu na euro bio je najviši u više od godinu dana.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top