Billu Gatesu se sviđa Pikettyjeva knjiga, ali ne i teza da bi bogati trebalo da plaćaju veće poreze | Ekonomist

Billu Gatesu se sviđa Pikettyjeva knjiga, ali ne i teza da bi bogati trebalo da plaćaju veće poreze

Francuski ekonomist Thomas Piketty, koji je prije nekoliko dana odbio najvišu nagradu francuskog društva, Legiju časti, izjavio je u subotu kako se Billu Gatesu, najbogatijem čovjeku na svijetu, jako sviđa njegova knjiga ‘Kapital u 21. vijeku’, osim dijela u kome autor elaborira kako bi bogati trebalo da plaćaju veće poreze.

Piketty tvrdi da je Gates objasnio kako ne želi da plaća veće poreze jer vjeruje da može svoj novac trošiti efikasnije od vlade.

U knjizi ‘Kapital u 21. vijeku’, koju je The Financial Times proglasio najboljom ekonomskom knjigom 2014. godine, Piketty iznosi argumente u korist nametanja globalnog poreza na bogatstvo sa ciljem ujednačavanja rastuće ekonomske nejednakosti.

Gates je u osvrtu od 1700 riječi, kojeg je objavio na svom blogu, naveo kako se slaže s većinom Pikettyjevih temeljnih zaključaka, kao što je onaj da je ‘visoki nivo nejednakosti problem’ ili da ‘kapitalizam ne uspijeva u samoregulisanju koje bi dovelo do jednakosti’. Međutim, nije se složio s jednim od temeljnih argumenata knjige – da bi vlade trebalo da agresivnije oporezuju kapitaliste u cilju ispravljanja tendencije kapitalizma da vodi do povećanja nejednakosti.

– Slažem se da bi radnici trebalo da budu na neki način oslobođeni oporezivanja. Međutim, smatram da bi, umjesto oporezivanja kapitala, bolji potez bio progresivno oporezivanje potrošnje – naveo je Gates u osvrtu.

Dodao je i kako Piketty pogrešno smješta sve bogate u jedinstvenu grupu, umjesto da uzme u obzir kako bogati pojedinci troše svoje bogatstvo – neki ulažu u kompanije, neki se bave filantropijom, a neki troše na raskošan stil života.

– Nema ništa loše u posljednjoj skupini, ali oni bi trebalo da plaćaju veće poreze od ostale dvije skupine – objasnio je.

Nije teško zaključiti u koju se skupinu Gates svrstava. Otkad je redukovao svoju ulogu u upravljanju Microsoftom, Gates se u potpunosti usmjerio na filantropiju. Humanitarna fondacija koju je osnovao sa svojom suprugom – Bill & Melinda Gates fondacija – prošle je godine podijelila 30 milijardi dolara za borbu protiv gladi i siromaštva. U zaključku osvrta Gates navodi kako je filantropija važan faktor rješenja problema nejednakosti.

 

Izvor: Huffpost
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top