Bill Gates o Eboli | Ekonomist

Bill Gates o Eboli

Forbes je 3. juna održao četvrti po redu Filantropski samit. U panel diskusiji koja se bavila pitanjem što je tačno pošlo po zlu u globalnom pokušaju rješavanja epidemije ebole učestvovao je i Bill Gates.

Gatesova poenta je da prilikom sljedeće epidemije ebole ne bi trebalo paničiti:

– Uprkos svim greškama koje su se dogodile posljednji put, sada smo bolje pripremljeni, svjesniji smo i imamo uspješnija sredstva za suzbijanje epidemije. Ipak, trebali bismo se više brinuti oko budućih epidemija koje su zaraznije od ebole i koje se šire vazduhom, a ne tjelesnim tečnostima – izjavio je.

Gates je takođe pokušao da upozori na pitanje pripremljenosti SAD-a na takve prijetnje:

– Šta je važnije? Imati pripravnu vojsku ili pripravno medicinsko osoblje? Epidemije će u narednih 30 godina potencijalno ubiti 10 miliona ljudi, bez obzira na to hoće li biti uzrokovane prirodnim putem ili će se pojaviti kao rezultat bioterorističkih nastojanja. Stoga iznenađuje razlika u pripremljenosti na rat i pripremljenosti na epidemiju. Kada je izbila epidemija ebole, glavno je pitanje bilo ko će volontirati. Ljekari bez granica, Partneri u zdravlju (Partners in Health) i brojni drugi su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da saniraju globalnu nepripremljenost za ovakve situacije.

Zaključio je kako je nužno izgraditi javnu zdravstvenu infranstrukturu, ne samo u SAD-u, već globalno, pri čemu je podrška vlada ključna.

– Filantropija u ovakvim slučajevima nije dovoljna. Vlade moraju da odigraju ključne uloge – zaključio je Gates.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top