Biljni proizvodi iz Srbije možda neće moći u Rusiju

Postoji sumnja da je dio jabuka uvezen iz Srbije osiguran iz trećih zemalja, što može dovesti u pitanje uvoz svih biljnih proizvoda.

Julija Trofimova, portparolka ruskog Zavoda za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Roselkoznadzor, rekla je da bi mogao da bude zabranjen uvoz svih biljnih proizvoda iz Srbije. “Sumnjamo da je riječ o reeksportu, najvjerovatnije, poljskih jabuka”, rekla je Trofimova za RIA novosti.

Naglasila je da Rusija to ne može da tvrdi sa sigurnošću i da se očekuje odgovor iz Beograda. “Smatramo da je deset dana dovoljno da iz Srbije dobijemo odgovor. Ukoliko ga ne dobijemo – slijedi zabrana uvoza”, navela je Trofimova.

Tokom vikenda Roselkoznadzor je objavio izvještaj u kojem se navodi da je zabilježen značajan porast izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju, pa je od kolega iz te zemlje zatraženo objašnjenje o tome je li riječ o njihovom proizvodu ili o jabukama iz reeksporta.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da se svaka sumnja na eventualni reeksport jabuka u Rusiju mora hitno da se ispita i da Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom ne smije biti ugrožen. On je najavio sastanak sa ruskom stranom o tom pitanju, kao i provjeru svih izvoznika i količina jabuka koje odlaze iz Srbije. “Ne treba unaprijed isključiti nijednu mogućnost, i do kakvih god informacija dođemo, saopštićemo ih partnerima. Nema razloga da bilo šta krijemo od Rusa”, rekao je Ljajić za Večernje novosti.

Dodao je da je kontrola graničnih i carinskih službi Srbije već pojačana, jer je ovo drugi put od početka godine da se iznose sumnje u reeksport.

Podsjetio je da je u januaru fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede komunicirala sa ruskim zavodom i da je dogovoreno da će se raditi na spriječavanju eventualnog reeksporta.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top