BH: Stopa nezaposlenosti najveća u Evropi | Ekonomist

BH: Stopa nezaposlenosti najveća u Evropi

Iako je lani ekonomija Bosne i Hercegovine ostvarila simboličan rast, nezaposlenost u ovoj zemlji je i dalje među najvišim u Evropi.

Ekonomija Bosne i Hercegovine je u blagom porastu, međutim, nezaposlenost u ovoj zemlji i dalje je među najvišim u Evropi. Simboličan rast ipak je bolji od stagnacije. Tako je ocijenjena ekonomija Bosne i Hercegovine za proteklu godinu, izvještava iz Sarajeva Emir Nuhanović, reporter Al Jazeere.

Prema riječima guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemala Kozarića, ekonomski rast bio bi veći da nije bilo prošlogodišnjih prirodnih katastrofa. “Realni rast stope bruto domaćeg proizvoda za 2014. godinu iznosi 0,7 posto. Projekcija za 2015. godinu je 2,6 posto. Ovaj 0,7 [posto] se desio zbog katastrofalnih poplava, jer je projekcija bila 1,6 posto, ali je očito da je ono što nam se desilo prošle godine u maju i avgustu, ostavilo traga na ekonomski rast”, kaže Kozarić.

Stopa nezaposlenosti za proteklu godinu iznosi 27,5 posto, u što je uračunat i postotak sive ekonomije, dok prognoze za tekuću godinu nagovještavaju pad stope od 0,5 posto.

Povećana zaduženost

Prema podacima Centralne banke, količina depozita u bankama za proteklu godinu porasla je za gotovo osam procenata, ali sa 7,87 milijardi eura, depoziti su ipak količinski manji od kredita kojih je plasirano u iznosu 8,64 milijarde eura.

I zaduženost države iz godine u godinu blago se povećava, pa je procjena da će do kraja godine dostići 4,35 milijardi eura. Uprkos rastu zaduženosti, Bosna i Hercegovina se ne smatra visokozaduženom zemljom, ali problem je, što se pokazalo u praksi, da se novi krediti često koriste za finansiranje masivnog administrativnog aparata države i za vraćanje prijašnjih kredita.

Jedinu, uslovno rečeno, svijetlu tačku vanjskom dugu predstavlja činjenica da je 70 posto duga vezano za euro, valutu za koju je konvertibilna marka fiksno vezana, tako da oscilacije poput rasta švajcarskog franka ili američkog dolara nisu imale teže posljedice za bh. ekonomiju.

“I upravo je fiksna povezanost kursa KM-a za euro poslužila kao sidro koje je ekonomiju ove zemlje držalo koliko-toliko stabilnom tokom finansijskih turbulencija u proteklih nekoliko godina”, izvještava Nuhanović.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top