BH Airlines izbjegao stečaj

BH Airlines izbjegao stečaj

Sarajevo – Bosansko-hercegovački avioprevoznik BH Airlines je u posljednjem trenutku izbjegao stečaj. Postignut je dogovor s tri ključna partnera kojima ova kompanija duguje milione eura.

Uprava Aerodroma Sarajevo prihvatila je prijedlog Ministarstva saobraćaja entiteta Federacija Bosne i Hercegovine o prolongiranju naplate dugova, a na isto su pristali i u Sarajevo Osiguranje i austrijska leasing kompanija Heta, koja je blokirala BH Airlines zbog duga od osam miliona eura. Pristali su na garancije federalne Vlade, koja nudi 500.000 eura kako bi kompanija neometano nastavila s radom.

“Epilog je, dugoročno gledano, da BH Airlines ne ide pod stečaj, neće se ugasiti ta jedina bh. aviokompanija. Mi ćemo uraditi sve da tu kompaniju ostavimo u životu”, kazao je za Al Jazeeru Enver Bijedić, federalni ministar saobraćaja i komunikacija.

Privremeno finansiranje

Portparolka federalnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija Bosne i hercegovine Amila Ćoralić je za agenciju Fena kazala da je, s obzirom da je na snazi odluka o privremenom finansiranju u Federaciji, nemoguće trenutno izvršiti bilo kakvo prebacivanje sredstava iz budžeta ili sa posebnih podračuna.

“Pošto nije bilo moguće izvršiti uplatu, molili smo ih da nam izađu u susret i da izvrše deblokadu računa kompanije BH Airlines, da se prolongira rok uplate, odnosno da se sačeka najkasnije do 31. marta, kada će isteći ova odluka i kada će biti moguće prebaciti prvu tranšu od milion [konvertabilnih] maraka [500.000 eura]. Oni su danas na to pristali i računi BH Airlinesa, kada je u pitanju Heta, će biti deblokirani”, istakla je Ćoralić.

I Međunarodni aerodrom Sarajevo je izvršio deblokadu računa, jer je napravljen sporazum o reprogramu dospjelog duga, koji su potpisali uprave BH Airlinesa i Aerodroma.

Leasing kompanija Heta blokirala je račun jedine bh. aviokompanije zbog duga od 7,5 miliona eura, a na osnovu nabavke dva aviona, koji su kupljeni 2005. godine na leasing.

Izvor: Al Jazeera i agencije
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top