Bez razvoja domaćih brendova nema jake privrede i rasta zaposlenosti | Ekonomist

Bez razvoja domaćih brendova nema jake privrede i rasta zaposlenosti

Jaka privreda i porast zaposlenosti, do nivoa koji je projektovan, neće biti ostvarivi ukoliko se ne budu jačali i razvijali domaći brendovi, ocijenio je generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović.

On je Dnevnim novinama kazao da je neophodno da potrošači imaju mogućnost izbora, kao i da proizvodi sa crnogorskog podneblja treba da nađu mjesto u trgovačkim i hotelsko-ugostiteljskim objektima.

“Treba da razumijemo šta znači kupovati domaće i koliki je doprinos takve kupovine budžetu, ali i svim ostalim povezanim segmentima”, rekao je Rabrenović.

On je naveo da se kupovinom domaćeg daje dodatna snaga kako proizvodima da budu prepoznatljivi u Crnoj Gori, tako i da jačaju brend države i učine je prepoznatljivom u svijetu.

Prema njegovim riječima, snažan brend države omogućava da se njeni proizvodi i usluge više cijene i vrednuju na tržištu, odnosno da se radije kupuju u inostranstvu. Između ostalog, njime se podstiče i veće interesovanje stranih turista za posjete državi, atraktivnost za strane investitore, kao i dolazak studenata na školovanje na domaćim fakultetima.

“Sve su to razlozi zbog kojih se države kao što je Crna Gora moraju usmjeriti na izgradnju nacionalnog brenda. Dodatni argument predstavlja proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), što zahtijeva ulaganje dodatnih napora, sredstava i resursa, da se izgradi prepoznatljivost i pozitivan imidž naše države kao buduće članice Unije”, zaključio je Rabrenović.


 

Izvor: Dnevne novine/Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top