Bez PDV-a pošiljke do samo 22 eura vrijednosti | Ekonomist

Bez PDV-a pošiljke do samo 22 eura vrijednosti

Odbor za ekonomiju sjutra će raspravljati o predlogu izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji predviđa i da se smanji granična vrijednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV sa sadašnjih 150 eura na samo 22 eura.

Ukoliko odbor sjutra prihvati ove izmjene, one bi se mogle dodati u dnevni red sjednice Skupštine koja počinje već u srijedu. Ako već taj dan budu usvojene izmjene zakona, one se šalju predsjedniku države Filipu Vujanoviću na potpis, a zatim Službenom listu na objavljivanje. Izmjene stupaju na snagu osam dana od objavljivanja, što bi, ukoliko bi se sve procedure brzo završavale, moglo biti za 10 do 15 dana od danas.

Izmjenama je predviđeno i da se poveća viša stopa PDV od 1. januara naredne godine sa 19 na 21 odsto, što je ranije najavljeno.

U Vladinom predlogu izmjene zakona o PDV-u za pošiljke iz inostranstva navedeno je da se poslije riječi “neznatne vrijednosti” dodaja do 22 eura.

Vijesti su pitale Ministarstvo finansija da li ovo znači da će se sada plaćati PDV-a na poštanske pošiljke vrednije od 22 eura.

Iz Ministarstva je odgovoreno da je Direktivom Savjeta 2009/132 o utvrđivanju područja primjene članova 143. tač. (b) i (c) Direktive 2006/112/EZ o oslobođenju od plaćanja PDV-a prilikom konačnog uvoza određene robe, oslobođene su pošiljke neznatne vrijednosti (do 22 eura), kako je predviđeno novim zakonskim rješenjem koji je u skupštinskoj proceduri.

Upravo zbog toga što na pošiljke do 150 eura nijesu plaćali dažbine, sve više građana je kupovalo raznu robu preko interneta koje su im poštom stizale na adresu. U 2015. godini građani Cme Gore naručili su čak 277 hiljada takvih pošiljki.

Očigledno je da bi stupanje na snagu ovog zakona najviše pogodilo upravo građane koji naručuju robu preko interneta, jer će se znatno uvećati dažbine koje potrebno platiti prilikom prijema pošiljke.

 

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top