Bez PDV-a na uvoz vrijedan do 22 eura

Predlogom zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji je Vlada usvojila u četvrtak, definisano je da su plaćanja te dažbine kod uvoza oslobođene pošiljke vrijednosti do 22 eura.

U važećem zakonu nije precizirana vrijednost nego se kaže da su plaćanja PDV-a oslobođena pošiljke neznatne vrijednosti, piše Pobjeda.

To je jedina izmjena člana 28 važećeg zakona kojim je precizirano ko sve ne plaća taj porez među kojima su uvezeni proizvodi čiji je promet u Crnoj Gori oslobođen PDV-a i proizvodi koji se unose u okviru tranzitnog carinskog postupka.

Na spisku je i zlato i drugi plemeniti metali, banknote i kovanice koje uvozi Centralna banka (CBCG), roba nekomercijalne prirode koju putnici unose sa sobom iz inostranstva u propisanoj vrsti, vrijednosti i količini, predmeti koje su domaći i strani državljani stalno nastanjeni u Crnoj Gori naslijedili u inostranstvu.

Na spisku su i predmeti domaćinstva i pokloni koje pri preseljenju u Crnu Goru uvoze osobe povodom sklapanja braka i roba u pošiljkama koje besplatno šalju pojedinci iz inostranstva pojedincima u Crnoj Gori, pod uslovom da te pošiljke nijesu komercijalne prirode i da odgovaraju propisanoj vrsti, količini i vrijednosti.

Na tom spisku je i roba koju uvoze oružane snage članica NATO-a za potrebe tih snaga i pratećeg civilnog osoblja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top