Bez dogovora u Briselu: Atina odbila sve prijedloge EU-a

Zvanična Atina odbila je sve prijedloge ministara EU-a na sastanku o reprogramiranju otplate grčkoga duga.

Sastanak ministara finansija eurozone završen je sinoć u Briselu bez dogovora o novom režimu otplate grčkog duga, uz poruku Grcima da moraju da zatraže da se dosadašnji aranžman sa kreditorima nastavi.

“Spremni smo da ponovo razgovaramo sa Grcima kada i ako budu zatražili da se postojeći program nastavi”, rekao je novinarima u Briselu potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Postojeći aranžman, koji ističe krajem mjeseca, uključuje drastične mjere štednje u zamjenu za paket finansijske pomoći iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nova grčka vlada, na čelu sa Alexisom Tsiprasom, ranije je najavila da želi da napusti taj program i dogovori novi aranžman o otplati grčkog javnog duga, koji je jedan od najvećih u svijetu.

Vanredni ministarski sastanak na istu temu, održan prošle sedmice, takođe je završen bez dogovora.

Grčka je tražila da joj se umjesto dosadašnjeg paketa mjera dodijeli privremena finansijska pomoć kako bi mogla da servisira dugove do ljeta, a da se u međuvremenu pronađe trajno rješenje o novom režimu otplate.

Život iznad mogućnosti

Nesklad između količine rada i životnog stila jeste upravo ono što je Grke dovelo do ovakve situacije, kazao je ranije njemački ministar finansija.

“Problem je što su Grci dugo živjeli iznad svojih mogućnosti, zbog čega danas niko ne želi pozajmiti Grčkoj novac bez jakih garancija da će biti vraćen”, kazao je Wolfgang Schaeuble.

Francuski ministar finansija Michel Sapin istakao je prije sastanka da poštuje čvrst stav njemačkog kolege, međutim, smatra kako Evropa treba uvažiti i novu grčku vladu, koja zastupa mišljenje više od 60 posto građana svoje zemlje.

 

Izvor: Al Jazeera
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top