Bez dogovora o Bregzitu, troškovi za kompanije ogromni | Ekonomist

Bez dogovora o Bregzitu, troškovi za kompanije ogromni

Kompanije u Britaniji i Evropskoj uniji suočiće se sa dodatnih 58 milijardi funti troškova godišnje ukoliko ne bude dogovora o Bregzitu.

Najpogođenija industrija će biti veliki britanski finansijski sektor, prema rezultatima jedne studije objavljene danas.

Carinske i necarinske barijere koštaće preduzeća širom 27 zemalja EU, bez Britanije, 31 milijardu funti godišnje ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti blok bez dogovora, navodi se u izvještaju agencije za menadžment konsalting “Oliver Vajman” i advokatske kuće “Kliford Čens”, prenosi agencija Rojters.

S druge strane, ceh koji će platiti britanski izvoznici u EU dostići će 27 milijardi funti godišnje.

“Ovi povećani troškovi i neizvjesnosti prijete profitabilnosti i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju nekim preduzećima”, navodi se u izvještaju.

Britanija bi trebalo da napusti EU sljedeće godine, nakon što je u junu 2016. glasala za okončanje više od 40 godina duge političke, ekonomske i pravne povezanosti s navećim svjetskim trgovinskim blokom.

U odsustvu sporazuma o Bregzitu, trgovina između Britanije i ostalih 27 članica EU podrazumijevala bi primjenu pravila i carina Svjetske trgovinske organizacije, što je krajnja suprotnost pristupu koji je Ujedinjeno Kraljevsto uživalo kao član jedinstvenog tržišta.

Iako Britanija želi sporazum, vlada u Londonu kaže da se priprema za svaki mogući ishod, uključujući i opciju da zemlja izađe iz bloka bez dogovora. Britanija je zato izdvojila tri milijarde funti kako bi se pripremila za sve eventualnosti.

Današnji izvještaj je pokazao da bi 70 odsto dodatnih troškova u Britaniji, u slučaju odstustva sporazuma o Bregzitu, podijelilo pet sektora: finansijske usluge, automobilska industrija, poljoprivreda i hrana i piće, proizvodi za široku potrošnju, kao i hemijska i industrija plastike, navodi Rojters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top