Besplatan javni internet u EU do 2020. | Ekonomist

Besplatan javni internet u EU do 2020.

Osim sve izglednijeg ukidanja troškova roaminga, građani Evropske unije u doglednoj bi budućnosti mogli računati i na besplatan javni internet u daleko većem obimu od trenutnog, ako se ideja Komisije koju je predsjednik Jean-Claude Juncker najavio u govoru o stanju Unije obistini.

Prvi korak u realizaciji inicijative WiFi4EU napravljen je u petak na Vijeću koje je dalo načelnu podršku planu prema kojem bi gradovi i sela dobili pomoć EU za uspostavljanje besplatnoga bežičnog interneta. Vijeće za telekomunikacije načelno je odobrilo prijedlog Komisije, a prvi poziv za projekte na koje će se bilo koja jedinica lokalne uprave u EU moći javiti za vaučer kojim će se nabavljati oprema očekuje se prije ljeta sljedeće godine. Komisija je u maju predložila opremanje zainteresiranih jedinica lokalne uprave pristupom bežičnom internetu u glavnim središtima javnog života do 2020.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top