Berze: Pad zaposlenosti u SAD | Ekonomist

Berze: Pad zaposlenosti u SAD

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, čime je okončan njihov niz rekordnih nivoa, nakon što je objavljeno da je broj zaposlenih u SAD pao po prvi put u sedam godina.

Dow Jones oslabio je 0,01 %, na 22.773 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 %, na 2.549 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,07 %, na 6.590 bodova.

Nakon što je S&P 500 šest dana zaredom dostizao rekorde nivoe, a Dow Jones četiri dana, juče je njihov niz rekorda okončan jer je na tržištu zavladao oprez nakon neočekivano loših pokazatelja s tržišta rada.

Doduše, analitičari su očekivali da će zbog uragana Harvey i Irma u septembru biti poremećaja na tržištu rada, stoga su procjenjivali da je broj zaposlenih porastao za oko 90.0000, znatno manje nego prije mjesec dana.

Međutim, izvještaj vlade je pokazao da je broj zaposlenih smanjen po prvi put od septembra 2010. godine, za 33.000.

“Nevjerovatno je koliko je američko tržište akcija otporno, s obzirom da je raslo i kad nije bilo vijesti i kad su vijesti bile loše. Ovo je sad bio logičan pomak za nelogično tržište akcija”, kaže Jack Dollaride, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Ulagače je juče pokolebala i vijest da bi Sjeverna Koreja mogla tokom vikenda da ispali još jednu raketu, što bi ponovo moglo ojačati geopolitičke napetosti između te izolovane zemlje i SAD.

Najviše su juče pale, prosječno 0,8 %, cijene akcija u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za više od 2 % jer se ulagači plaše da bi ponuda “crnog zlata” ponovo mogla porasti.

I dok su S&P 500 i Dow Jones blago pali, Nasdaq indeks porastao je juče deveti dan zaredom i dostigao nov rekordni nivo.

U cijeloj protekloj nedjelji Dow Jones je porastao 1,6 %, dok je S&P 500 osvojio 1,2, a Nasdaq indeks 1,5 %.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su juče pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,09 %, 12.955 bodova, a pariski CAC 0,36 %, na 5.359 bodova. Londonski FTSE ojačao je 0,20 %, na 7.522 boda.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top