Berze: Azijska tržišta u porastu, dolar stabilan | Ekonomist

Berze: Azijska tržišta u porastu, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedjeljak cijene akcija porasle su šesti dan zaredom, zahvaljujući neočekivano brzom rastu kineske ekonomije i uvjerenju ulagača da američki Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike.

Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu bili su oko 7,30 sati u plusu između 0,1 i 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju i Singapuru oslabile 0,1 odsto.

U Japanu se danas zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,4 odsto, dostigavši novi najviši nivo od maja 2015. godine.

Rast tog indeksa šesti dan zaredom ima da zahvali izvještaju prema kojem je kineska ekonomija u drugom tromjesečju poraslo 6,9 odsto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu i više od očekivanja analitičara od 6,8 odsto.

Ulagače je posebno ohrabrio snažan rast domaće potrošnje, izvoza i industrijske proizvodnje, pa su i berzanski indeksi u Šangaju smanjili jutrošnje gubitke izazvane strahovanjima ulagača da kineske vlasti namjeravaju da dodatno stegnu ekonomske politike.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama uzrokovano je i novim rekordima Dow Jones i S&P 500 indeksa u petak na Wall Streetu, nakon što su slabiji nego što se očekivalo podaci o potrošnji i inflaciji u SAD odagnali strah od preuranjenog stezanja monetarne politike američke centralne banke.

Zvaničnici Feda poručuju da ostaju pri svojim planovima o zaoštravanju politika, ali i da to zavisi od budućih ekonomskih pokazatelja.

Nakon što je u petak objavljeno da je stopa inflacije u SAD u junu ostala nepromijenjena, a da je promet u trgovini malo oslabio drugi mjesec zaredom, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za novo povećanje kamata Feda u decembru iznose samo 43 odsto, dok su prije tih podataka iznosili 55 odsto.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte. Prošle nedjelje je cijena barela na američkom tržištu porasla više od 5 odsto, a jutros daljih 0,2 odsto, na 46,65 dolara.

Na londonskom je tržištu barel jutros poskupio 0,3 odsto, na 49,05 dolara, nakon što mu je prošle nedjelje cijena skočila 4,7 odsto.

Na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon oštrog pada u petak izazvanog slabijim nego što se očekivalo ekonomskim pokazateljima.

“Ekonomski pokazatelji izazvali su u petak prodaju dolara. Kako su izgledi za povećanje kamata Feda manji od 50 odsto, dolar bi mogao ostati pod pritiskom”, kaže Stephen Innes, trgovac u firmi OANDA.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, stagnira jutros oko 95,17 bodova, nakon što je u petak izgubio 0,6 odsto i skliznuo na daleko najniže nivoe od septembra prošle godine.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros 0,1 odsto, na 112,60 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra skliznula na 1,1460 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1470 dolara.

 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top