Bernar Arno postao treći čovjek sa bogatstvom većim od 100 milijardi dolara | Ekonomist

Bernar Arno postao treći čovjek sa bogatstvom većim od 100 milijardi dolara

Francuz Bernar Arno, čije se bogatstvo procjenjuje na 100,4 milijarde dolara, postao je član najekskluzivnijeg kluba na svijetu. Time klub sada ima i trećeg člana. Generalni direktor konglomerata LVMH, Francuz Bernar Arno, pridružio se Džefu Bezosu i Bilu Gejtsu kao treći čovjek sa bogatstvom koje prelazi 100 milijardi dolara.

Arnoovo bogatstvo se u proteklih godinu dana uvećalo za 32 milijarde, što je najveće neto povećanje od svih 500 članova Blumbergovog indeksa milijardera.

Povećana tražnja torbi “Luja Vitona” i “Henesi konjaka” u Kini dobrim dijelom je doprinijela povećanju akcija konglomerata LVMH (“Luj Viton – Moe Henesi”), čija je vrijednost dionica skočila za 43 odsto.

Najbogatiji Evropljanin sada posjeduje bogatstvo koje iznosi tri odsto vrijednosti francuske privrede. Konglomerat na čijem je čelu posjeduje više od 70 svjetski poznatih brendova. Osim “Luj Vitona” i “Henesija”, LVMH drži i “Dom Perinjon”, “Seforu”, “Dior”, “Fendi”, “Bulgari”, “Živanši”…

Kritičari Arnoa nazivaju beskrupuloznim kapitalistom koji veoma malo daje u dobrotvorne svrhe. Vjenčani je kum nekadašnjeg predsjednika Nikole Sarkozija, a kada je socijalista Fransoa Oland pobijedio na izborima, Arno je prijetio da će emigrirati u Belgiju.

Arno je svoj uspon ka trećoj najbogatijoj osobi započeo 1985. godine, kada je od očeve građevinske firme uzeo 15 miliona dolara i kupio kompaniju “Kristijan Dior”, u kojoj i danas drži 97 odsto vlasništva.

Veliki je zaljubljenik u umjetnost, a u svojoj kolekciji ima djela Vorhola i Pikasa. Posle požara u katedrali Notr Dam, Arno je donirao 200 miliona dolara za restauraciju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top