Berlinska klackalica | Ekonomist

Berlinska klackalica

Akcija spašavanja u njemačkoj prijestonici, Berlinu, mogla bi početi svakog sata. Razlog da akcija što prije počne jeste taj što se motor Evrope, Njemačka, nalazi na samoj prekretnici. To znači da će, ako motor stane, i ostali djelovi te „mašine“ biti u zastoju i da se Evropi ne piše dobro. Berlin ili bolje reći Angela Merkel nalaze se na ivici i samo se prstima jedne ruke drže za stijenu. No, nema razloga za ogromnu brigu… Ispod stijene jeste provalija, ali i dva „spasonosna balona“ za koje se Merkel može uhvatiti. Jedan, koji je sada bliži Merkelovoj, po svemu, nosi ime Martin Šulc. Drugi, koji bi isto uhvatila, ali kojem se ne bi obradovala kao ovom prvom nosi ime novi izbori. Merkel, poznata po tome da stalno politički preživljava i stabilno sagledava svaku situaciju, ovog puta nije uspjela da „donese“ novo političko dijete, koje se trebalo zvati Jamajka, u saveznu vladu. Klackanje među potencijalnim partnerima je dugo trajalo, ali niko nije ostao na zemlji, na kraju. Mnogo toga je ostalo u vazduhu…

Kada je izbio ovakav politički požar i kada su pregovori o formiranju koalicije Merkeline CDU sa Zelenima i FDP-om i zvanično doživjeli krah, reagovao je predsjednik SR Njemačke, Frank-Valter Štajnmajer. Prvi čovjek Njemačke, koji uglavnom ima protokolarnu ulogu, reagovao je na način što je pozvao svoje partijske koleginice i kolege iz Socijaldemokratske partije da uzmu što prije flaše sa „političkom vodom“ kako bi se rasplamsali požar ugasio, a njemačka nacija dobila vlast na saveznom nivou poslije nešto više od dva mjeseca nakon održavanja izbora. Usljed toga, lider Socijaldemokrata, Martin Šulc, čija je partija doživjela najgori izborni rezultat poslije Drugog svjetskog rata, na nagovor svog partijskog saborca, a sada njemačkog predsjednika, pristao je na razgovore o koaliciji i mogućem formiranju savezne vlasti. Digresija je bitna… Upravo je nakon izbora, održanih 24.septembra, Šulc bio taj koji je poručio da SDP neće u novu koaliciju sa Merkelinom CDU i sestrinskom partijom CSU. Mislio je tada Šulc da sprovede analizu i preispitivanje odgovornosti unutar svoje partije, koja je najavila da će činiti opoziciju i da će na taj način unutrašnji ojačati oslabljenu SDP. Opirao se dugo da promijeni mišljenje, ali na uporno insistiranje Štajnmajera, posustao je.

– SDP će se pridružiti pregovorima o formiranju nove vlade. Socijaldemokrate su sada spremne za sastanak s drugim strankama, ali ja naglašavam da pregovori neće automatski krenuti u nekom posebnom pravcu. Ako pregovori znače da učestvujemo u formiranju vlade, u kakvom god obliku ili sastavu, onda će članovi naše partije o tome prvo glasati – bio je jasan lider SDP, Šulc.

Iskustvo kaže da rijetko koji političar u tako kratkom roku pređe put od velike političke nade, preko potpune izborne propasti, do jedinog spasitelja države. U primjeru Berlina to je upravo Martin Šulc. Iako je najavio da će „posljednja“ o svemu biti ona koju kažu članovi partije, vjeruje se da su Socijaldemokrate poklekle pod pritiskom širom političkog spektra da pomognu u formiranju nove vlade. Može se desiti da to doprinese da „omekšaju“ stav da pređu u opozicione klupe, a da će Njemci bar za par sedmica dobiti vladu.

Za onaj drugi balon, naziva novi izbori, Merkel bi se uhvatila ali ne gleda baš blagonaklono prema njemu. Razlog je jasan, desnica… Ona je ta koja najviše bode u oči konzervativnu kancelarku, a to i ne čudi kada se zna da popularnost ekstremno desne AfD iz dana u dan jača. Merkel je prepoznatljiva po dosljednosti u svom političkom i državničkom djelovanju. Poznata je po tome da uvijek održava svoja obećanja. Tako je i ovog puta.

– Ne planiram da dam ostavku. Obećala sam Njemcima da ću im služiti još jedan mandat i to obećanje neću prekršiti. Ne plašim se eventualnih novih izbora, jer se ja  zapravo ničeg ne plašim – poručila je Merkel.

Novogodišnje i božićne praznike njemačka nacija dočekuje u neizvjesnosti. Ovakvo stanje je još više pojačano među političkom elitom jer se još uvijek ne zna kakav će epilog biti. Djeda Mraz sa političkim poklonima je stigao u Berlin ali je zastao na jednoj od raskrsnica… Irvasi su neodlučni ko će sa kim odvesti Djeda Mraza i u kojem pravcu. Pokloni su tu i mora se priznati raznoliki su, ali adrese na koje treba da budu dostavljeni, još uvijek nisu precizirani.

 

 

 

 

Komentariši

Top