Berlin reaguje povodom blokada protoka robe francuskih poljoprivrednika

Francuska je dužna da obezbijedi slobodan protok robe iz Evropske Unije (EU), upozorio je njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit.

Berlin je još jednom podigao ton u vezi sa protestom francuskih poljoprivrednika, prenosi AFP.

Pošto je uputio protesnu notu francuskoj vladi zbog donijetih mjera za zaštitu francuskih mljekara, uključujući minimalnu cijenu mlijeka od 34 centa po litru, Šmit je ovog puta upozorio Francusku da mora da osigura slobodan protok robe iz EU.

“Mi smo zajedničko tržište, i to se mora poštovati”, izjavio je on za radio Dojčland.

Evropska komisija je takođe juče zatražila od Francuske slobodan protok robe koja je posljednjih dana zaustavljena na granici, posebno sa Njemačkom, poslije akcije francuskih poljoprivrednika koji su blokirili sve važnije saobraćajnice nezadovoljni niskom cijenom mlijeka i mesa.

Šmit je podvukao da Francuska izvozi više poljoprivrednih proizvoda nego što ih uvozi. “Nije mi poznato da francuski izvoznici spriječavaju izvoz, pa prema tome ne bi trebalo da spriječavaju ni uvoz”, dodao je njemački ministar.

On je takođe kritikovao mjere francuske vlade “kupujte domaće”. “To su stvari koje nisu u skladu sa zajedničkim tržištem, niti su u duhu zajedničkog tržišta. Francuski poljoprivrednici prije svega treba da se preispituju zašto nisu konkuretni u pojednim sektorima”, istako je Šmit.

Inače, poslije uvedenog ruskog embarga prije godinu dana na uvoz hrane iz EU, evropsko tržište je preplavljeno poljoprivrednim proizvodima, zbog čega su cijene mlijeka, mlječnih proizvoda i mesa pale.

Francuski stočari i mljekari već nedjeljama štrajkuju zbog niskih otkupnih cijena koje ne mogu da im pokriju troškove prozvodnje.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top