Berlin: Poslovni turisti u prošloj godini potrošili 1,7 milijardi eura | Ekonomist

Berlin: Poslovni turisti u prošloj godini potrošili 1,7 milijardi eura

Prethodna poslovna godina je za kompaniju Messe Berlin bila najuspješnija u istoriji, uz predviđanja da će promet kompanije iznositi oko 308 miliona eura.

Promet kompanije u 2014, u kojoj je organizovan približno isti broj događaja, iznosio je 270 miliona eura. Njihov prihod se konstantno uvećava već deset godina zaredom, a u tom periodu se gotovo udvostručio – u 2006. iznosio je 168 miliona eura.

Tokom 2016, na poslovanje u prestonici Njemačke i okolnom području pozitivno je uticalo prisustvo izlagača i posjetilaca van tog područja, koji su potrošnju na sajmovima i kongresima povećali na oko 1,7 milijardi eura. Direktni javni prihodi Berlina iz svih izvora iznosili su 74 miliona eura.

Dr Christian Goeke, izvršni direktor kompanije Messe Berlin GmbH, izjavio je da je “kompanija tokom 2016. nastavila da niže uspehe. Štaviše, ogroman skok rasta od 14% u odnosu na 2014. godinu znači da je kompanija Messe Berlin po prvi put prešla famoznu granicu od 300 miliona eura. Jaki brendovi kompanije i organizacija vodećih privrednih sajmova, uspješno uspostvljanje manifestacija u zemlji i inostranstvu i stalna tražnja za gostujućim događajima u našim prostorijama u Berlinu dali su ključni doprinos najboljim rezultatima u istoriji kompanije.”

Po najnovijim projekcijama, više od 2,2 miliona posjetilaca iz svih krajeva svijeta posjetilo je ukupno 111 događaj u toku 2016. godine, uključujući gostujuće događaje i one koje je organizovala sama kompanija. Preko 32.000 izlagača iz Njemačke i inostranstva, predstavnika više od 182 zemlje, prošlo je kroz izložbeni prostor od više od 2,3 miliona kvadratnih metara, predstavljajući svoje najnovije proizvode i usluge iz širokog spektra djelatnosti. Prošle godine, ukupno 30.000 pripadnika medija iz svih krajeva svijeta dobilo je akreditacije za izložbe u prostorijama kompanije Messe Berlin, što dokazuje da su veliki događaji na Berlinskom sajmu privlačni i medijima.

Izuzetni gostujući događaji obilježili su i 2016. godinu, uključujući medicinske kongrese poput Njemačkog kongresa o raku, na kome je učestvovalo 12.000 stručnjaka, kao i uspostavljanje konferencije o istraživanju, prevenciji i liječenju bolesti kičme Eurospine u Berlinu, na kojoj je bilo prisutno 4.000 ljekara.

Kongresne aktivnosti kompanije Messe Berlin, naročito događaji održani u hali CityCube Berlin, učvrstile su poziciju Berlinskog sajma kao glavnog mjesta za organizaciju konferencija. Po posljednjim statistikama Međunarodnog udruženja za kongrese i konvencije (ICCA), Berlin je po prvi put postao vodeći organizator međunarodnih konferencija u svijetu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top