Berlin: 80 odsto stanovnika su podstanari | Ekonomist

Berlin: 80 odsto stanovnika su podstanari

Njemci nisu ponosni vlasnici nekretnina, kao što su to na primer Francuzi ili Belgijanci, jer 80 odsto žitelja Berlina su podstanari.

Od 2010. u Berlinu je izgrađeno 15.500 stanova dok je broj stanovnika povećan na 150.000, navodi se u izvještaju konsultantske kuće Džons Lang LaSal. Gradska uprava njemačke prestonice je riješila da uspori rast broja podstanara podstičući politiku gradnje, ali i kupovine nekretnina, prenosi list Figaro.

U Berlin se godišnje u prosjeku doseli 40.000 ljudi koji su mahom podstanari.

I pored velike potražnje, kirije u Berlinu, gde su redovi ispred agencije za rentiranje stanova, uobičajena pojava, znatno su niže nego u Parizu i iznose u prosjeku 8,75 eura po metru kvadratnom. U najprestižnijim kvartovima one dostižu 13 eura po kvadratnom metru, dok u užem jezgru Pariza kirija iznosi u prosjeku 24 evra po metru kvadratnom.

Cijene stanova u Berlinu u kome ne nedostaje građevinsko zemljište daleko su niže nego u Londonu i Parizu koji je čak osam puta manji od njemačke prestonice.

Prema izvještaju JLL, Berlin je njemački grad sa najvećim brojem projekata za izgradnju stabmenog prostora kao i najbrojnijim stranim ulagačima koji žele da investiraju u ovaj sektor.

Tržište nekretnina u Njemačkoj je veoma uređeno, ono nije spekulativno. Berlin kao njemačka prestonica u centru Evrope preuzeću ulogu koja mu pripada u narednim godinama. Berlinsko tržište nekretnina biće u doglednoj budućnosti rame uz rame sa njujorškim, londonskim i pariskim tržištima”, objašnjava Tomas Zebel, generalni direktor Zebel Propriti grupacije koja zastupa nekoliko projekata u nekadašnjem kvartu Mite u istočnom Berlinu gde oko 70 odsto klijentele čine stranci.

U Postdamerplacu za samo tri nedelje prodato je 45 odsto stanova novog projekta koju realizuje Zebelove firma. Cijena stana od 50 metara kvadratnih je 220.000 eura što je nešto manje od 4.500 eura po metru kvadratnom. Nedaleko odatle prodat je dupleks od 304 kvadratna metra za 3,99 miliona eura. U prestižnoj četvrti Krajzberg, penthausi se prodaju između 5,5 i 6,6 miliona eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top