Belgija: Sudski proces protiv Facebooka | Ekonomist

Belgija: Sudski proces protiv Facebooka

Belgijska komisija za zaštitu privatnosti pokrenula je sudski proces protiv Facebooka. Optužila je kompaniju za praćenje korisničkih aktivnosti na webu i za praćenje čak i onih koji nemaju otvoren profil na Facebooku.

Belgijska Nezavisna komisija za zaštitu privatnosti, koja ima podružnice u Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj i Španiji, prošlog mjeseca je optužila Facebook za kršenje zakona o privatnosti koji važe u Evropi.

Komisija je, naime, pokušala da sazna nešto više o praksama vezanima za privatnost koje Facebook primjenjuje.

– Nismo dobili zadovoljavajuće odgovore, stoga je tužba sljedeći korak – objasnio je portparol Nezavisne komisije.

Sudski postupak će početi u četvrtak, a komisija od suda traži da se Facebooku nametne direktna zabrana praćenja onih koji nisu korisnici Facebooka. Praćenje se odvija putem plug-inova ili takozvanih kolačića (cookies).

Ovaj potez je posljednji u nizu sudskih i regulatornih izazova s kojima se u Evropskoj uniji suočavaju američke kompanije – od Ubera, Googlea do Amazona. Facebook je izjavio kako je razočaran, budući da su prethodno s komisijom dogovorili sastanak u petak, a komisija je prekršila dogovor i povukla ‘teatralne poteze’. Uvjereni su kako slučaj nema osnove.

Facebook je ranije izjavio da je praćenje putem kolačića standard industrije i da korisnici interneta imaju mogućnost odbijanja takve prakse.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top