Bear With Me: Lansirana treća epizoda indie avanture

Nezavisni indie studio Exordium Games iz Zagreba najavio je da je treća i ujedno posljednja epizoda njihove point-and-click igre, pod nazivom “Bear With Me” dostupna na servisima Steam i Humble Store.

U ovoj indie avanturi igraču se dodjeljuje uloga djevojčice Amber koja pokušava da riješi misteriju nestanka svog brata Flinta pomoću vjernog, a za plišanu igračku prilično živahnog medvjedića Teda, koji je u isto vrijeme i penzionisani privatni detektiv. Interaktivan i povremeno razigran, Ted E. Bear je po prirodi veoma mrzovoljan i odražava znatno drugačiji karakter u odnosu na onaj kojeg Amber ima, no to im ne predstavlja prepreku da bi njih dvoje funkcionisali kao odličan tandem. Njih dvoje odlaze u potragu za tragovima, što podrazumijeva ispitivanje svih potencijalnih svjedoka i osumnjičenih.

Ova noir avantura sa elementima horora vođenog pričom donosi jedinstvene 2D crteže umjetničkog stila i 2D animacije. Igraču su ponuđena četiri nivoa kvaliteta slike i mogućnost promjene rezolucije, igranje preko cijelog ekrana ili unutar prozora. Dijalozi tokom igre i ispitivanja obiluju igrom riječi, dok su sarkazam, mračnjaštvo i zabava prožeti od početka do kraja. Nelinearnu priču i karakter određuje igrač, prateći raznolikost tragova i zagonetki u otkrivanju misterije. Igra je zasnovana na point-and-click sistemu, pri čemu je glavni motiv igre prebačen na istraživanje okoline i donošenje odluka.

Prilikom igranja igrač može da mijenja tok ponuđene priče ličnim odlukama. Kod igre je već u startu bio uočen velik potencijal, budući da je još dok se nalazila u razvojnoj fazi osvojila nagradu za najbolju igru na Reboot InfoGamer sajmu održanom 2014. godine. Exordium Games je nakon toga omogućio da igra postane dostupna širem krugu korisnika.

U igri su ponuđeni rukom crtani likovi, animacije i nekoliko različitih lokacija, kao i mnoštvo sarkastičnih, mračnih i humorističnih dijaloga. Igračima je ponuđena mogućnost da kontrolišu više likova, što omogućava stvaranje jedinstvene priče i samostalnost u odabiru nastavka i završetka.

“Bear With Me” koncipirana je kao noir avantura, prvobitno osmišljena da bude podijeljena u pet epizoda. Nakon brojnih prepreka koje Amber i Ted budu savladali pojavljuje se i nadolazeće veliko zlo koje će njih dvoje takođe treba da zaustave. Tako se treća epizoda svodi prije svega na Tedovu potragu za otetom Amber prilikom njihove potrage za njenim nestalim bratom u Paper Citiju, kao i zaustavljanju piromana pod imenom Red Man. Autori igre istakli su da su snažnom pričom pristupili potencijalno zahtjevnoj tematici.

Prema riječima autora poseban akcenat stavljen je na atmosferu film noira, zahvaljujući čemu likovi koje Amber srijeće u potrazi, iako je riječ o njenim igračkama, pripadaju ustaljenim stereotipima prepoznatljivim za ovaj stil, na osnovu čega se kroz njenu maštu par plišanih zečeva pretvara u gangsterski dvojac s početka 1940-ih godina i slično.

Bear With Me pred kraj nudi mogućnost odluke koja stvara promjene u ukupnoj priči. Većina igre svodi se na dijaloge s drugim ljudima i prikupljanje predmeta i njihovo kombinovanje u cilju rješavanja zagonetki, tako da se, za razliku od većine igara, ono ipak ne svodi na nasumične kombinacije u želji za napretkom.

Posljednja epizoda ujedno je i najduža, budući da traje tri puta duže od prve i druge, a prema riječima autora i emotivno najupečatljivija. Pored odlične glasovne glume na engleskom jeziku, igru je moguće igrati i uz titlove na francuskom, njemačkom, italijanskom, španskom i ruskom jeziku.

Indie studio Exordium Games postao je šire poznat gejmerima otkako je u novembru pretprošle godine lansirao igru pod nazivom Zero Reflex, a dodatnu slavu stekao je nakon što je prošle godine osvojio i nominaciju za najbolju fabulu na događaju Indie Prize Casual Connect, koji se održava u Amsterdamu.

Igra je zahvaljujući visokom nivou težine i drugačijem pristupu u promotivnoj kampanji imala veoma uspješan plasman na Steam servisu, ne kojem je dobila veoma pozitivne kritike igrača.

Bear With Me dostupan je za PC, Mac i Linux po cijeni od svega 4,99 eura, uz dodatne popuste koji se takođe očekuju. Ova igra predstavlja idealan izbor za one koji kombinuju interesovanja za horor, noir tematiku i bizarne dijaloge pune humora.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top