BDP Rusije povećan za 0,3 odsto | Ekonomist

BDP Rusije povećan za 0,3 odsto

U četvrtom kvartalu 2016. godine ruska ekonomija je ostvarila rast, prvi put za dvije godine, pokazali su u petak objavljeni podaci ruske statističke službe Rostat.

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije je u tom kvartalu, na godišnjem nivou, porastao za 0,3 odsto, jer je zvanična Moskva izašla iz dvogodišnje ekonomske krize prouzrokovane padom cijena nafte i zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog ukrajinske krize, prenosi agencija France press.

Posljednji put kada je BDP Rusije zabilježio rast bilo je u četvrtom kvartalu 2014. godine i iznosio je 0,2 odsto.

U cjelokupnoj prošloj godini, BDP Rusije je pao za 0,2 odsto, posle pada od 2,8 odsto iz 2015. godine, saopštio je Rostat.

Za ovu godinu, vlada u Moskvi prognozira rast od 0,6 odsto, dok ministar ekonomije Maksim Oreškn kaže da bi mogao dostići i dva procenta.

Američka rejting agencija “Standard & Purs” je ovog mjeseca poboljšala izglede kreditnog rejtinga Rusije na “pozitivne” sa “stabilnih”, navodeći kao razlog bolje perspektive privrednog rasta i manji rizik od većeg odliva kapitala.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top