BBC NEWS: Brazil odobrava eksploataciju ruda u rezervatu u Amazoniji | Ekonomist

BBC NEWS: Brazil odobrava eksploataciju ruda u rezervatu u Amazoniji

Brazilska vlada je ukinula veliki prirodni rezervat u Amazoniji kako bi stvorila preduslove za eksploataciju ruda u ovoj oblasti.

Smatra se da je područje, koje se nalazi na sjeveru ove zemlje i  obuhvata 46.000 kvadratnih kilometara, bogato zlatom i drugim mineralima. Površina rezervata je veća od površine Danske, a oko 30% nje će biti otvoreno za eksploataciju ruda.

Vlada Brazila je poručila kako će devet  oblasti u kojima žive urođeničke zajednice unutar rezervata  i zaštićena šumska područja imati isti zakonski tretman kao ranije. Ipak, aktivisti su izrazili zabrinutost da bi te oblasti mogle biti teško ugrožene.

Ministarstvo rudarstva i energetike Brazila ipak tvrdi da ova odluka neće uticati na zaštićena šumska područja i urođeničke zajednice.

“Ova mjera je uvedena sa ciljem da se privuku nove investicije, poveća zaposlenost i prihodi države i društva, a sve to utemeljeno na principu održivosti”, navodi ministarstvo u saopštenju.

Međutim, senator opozicije Randolfe Rodrigues osudio je taj potez kao “najveći napad na Amazoniju u posljednjih 50 godina”, izvijestio je ‘O Globo’.

Maurício Voivodic, upravnik odjeljenja za konzervaciju WWF-a u Brazilu, upozorio je prošlog mjeseca kako će eksploatacija ruda na tom području dovesti do “demografske eksplozije, deforestacije, uništavanja vodnih resursa, gubitka biodiverziteta i izbijanja sukoba”.

Prema izvještaju WWF-a, glavno područje od interesa za istraživanje bakra i zlata nalazi se u jednom od zaštićenih područja, biološkom rezervata Maicurua. Takođe, smatra se da da postoje nalazišta zlata u šumama oblasti Para.

WWF tvrdi da postoji mogućnost izbijanja sukoba između urođeničkih zajednica različitih etniciteta koje su do sad živjele u relativnoj izolaciji.

Izvještaj WWF-a navodi da bi “zlatna groznica u regiji mogla nanijeti nepovratne štete tim kulturama”.


 

Izvor: BBC News

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top