Baterije za električne automobile su im bile slaba tačka | Ekonomist

Baterije za električne automobile su im bile slaba tačka

 Izraelski startup StoreDoat na dobrom je putu da proizvede bateriju za električne automobile koja se potpuno napuni za svega 5 minuta.

Ako uspiju u svome naumu ta moćna baterija u samo jednom punjenju obezbijediće automobil sa dovoljno snage da pređe stotine kilometara. Kopmanija StoreDoat osnovana 2012. godine već je napravila bateriju nazvanu FlashBattery za pametne telefone koja se potpuno napuni za manje od minut. Startup je zasada skupio 66 miliona dolara koje planira da uloži u prilagođavanje te baterije automobilima.

Upravo, problemi s napajanjem baterija navode se kao glavni razlog za relativno spor rast industrije električnih automobila. Tako najsnažnije baterije na tržištu traju oko 400 kilometara. Teslina baterija, primjera radi, za 30 minuta punjenja omogućava vam vožnju od 280 kilometara, dok Toyoti Rav 4  treba još više vremena, a traje tek 160 kilometara.

Za FlashBattery u StoreDoatu kažu da je poput sunđera. Kao što ona upija vodu, tako FlashBattery upija elektricitet.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top